Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nemrzačte se módními výstřelky! Mohou ohrozit vaše zdraví

Samodržící punčochy jsou sice sexy, ale zaškrtí vám žíly. Těsné džíny zase způsobují ochabnutí svalů.
26. července 2013 | 16:00

Úzké boky, dlouhé nohy, sexy žlábek ve výstřihu a superštíhlý pas. Pro dokonalé míry jsme ochotné udělat cokoliv. Středověké šněrovačky sice už dávno nenosíme, ale podobných „škrtících“ oblečků a jiných deformujících doplňků jsme se nezbavily dodnes.

Pamatujete se ještě na Scarlett O´Hara z knihy Jih proti Severu? Měla v pase neuvěřitelných 44 centimetrů a sotva dýchala. Nebo císařovna Sissi a její stahovací pásy, do kterých se nechávala zašívat… Ani my na tom ale někdy nejsme jinak. Navlékáme na sebe stahující kalhotky a korzety, těsné push-upky, ultra úzké džíny, a to vše korunujeme extrémně vysokými podpatky. Tyto „kousky“ sice vytvářejí zdání dokonalé postavy, ale co provedou s naším tělem? Odborníci mají jasno a jejich „verdikt“ je více než smutný.

„SKINNY“ DŽÍNY

Velmi těsné kalhoty jsou momentálně obrovský hit. V obchodech je najdete ve všech možných zářivých barvách. Kdo by odolal, že? Vyčarují úžasnou postavu a pevný zadeček. Mnohé ženy ale nosí i takové, které jsou v pase až o osm centimetrů užší, než by potřebovaly.

Pořiďte si dříny podle aktuálních módních trendů.
Autor: profimedia.cz

Příliš těsné džíny neumožňují stehenním svalům volnější pohyb, a ty se můžou každodenním stahováním zmenšovat a ochabovat. Koledujete si také o bolesti páteře, a nejen to, bokové džíny ještě silně přiškrcují nervové provazce bederních obratlů. Také odborníci na žaludeční střevní onemocnění se k těmto typům kalhot stavějí dost kriticky. Pokud při jejich nošení trpíte nevolnostmi, cítíte lechtání, pálení nebo pocity strnulosti na stehnech, vraťte je raději do skříně. Znamená to, že vám přiskříply některý nerv, který vede od pánve do nohou.

Kalhotky se stahujícím a modelujícím účinkem Control Body Gold Short push up, 599 Kč
Autor: archiv firmy
KALHOTKY „BŘÍŠKO PRYČ“

„Zázrak“, který „odčaruje“ povislé bříško, si oblíbila spousta žen. Skvěle vytvaruje siluetu do šatů, jenže utlačuje vnitřní orgány, brání pohybu bránice a způsobuje problémy s dýcháním a bolesti břicha. „Příliš těsné prádlo vytlačuje žaludeční kyseliny směrem nahoru, a tím dochází k nepříjemnému pálení žáhy. V určitých situacích můžou i bránit správnému dýchání. Ve výjimečných případech vede dlouhodobé nošení příliš úzkého prádla k hyperventilaci a návalům paniky,“ varuje gastroenterolog MUDr. Peter Minárik.

Pokud se stahovacího prádla nedokážete vzdát, noste ho jen několik hodin denně. Např. body je určené pouze pro ženy, u kterých není rozdíl mezi horním a dolním objemem větší než 28 centimetrů. Jinak opět hrozí nežádoucí tlak na důležité orgány.

Podprsenky s 20% slevou pouze do konce týdne na DOPRADLA.CZ
Autor: Dopradla.cz
PUSH-UP PODPRSENKY

Chlubíme se díky nim neodolatelným dekoltem, který upoutá pozornost. Nenoste je ale příliš často. Košíčky pevně stlačují poprsí k sobě, čímž brání v pohybu klíčním kostem a žebrům. Výsledkem můžou být bolesti v hrudníku a dýchací problémy. Dejte si pozor, abyste prsa neměla vytlačená příliš nahoru, a už vůbec nemají vyčnívat z košíčků.

VYSOKÉ PODPATKY

Milujeme je, vytvářejí zdání nekonečně dlouhých nohou a díky nim jsme nebezpečně sexy. Při dlouhodobém nošení ale způsobují nepřirozenou polohu klenby a jsou příčinou bolesti zad. Pravidelným nošením si můžete přivolat také artrózu kolen.

Punčochy, punčochové kalhoty, legíny, podkolenky, nadkolenky...exkluzivní modely 2012, vše skladem v akčních cenách na Dopradla.cz!
Autor: Dopradla.cz

„Vysoké podpatky jsou velmi nevhodné pro mladá děvčata, kterým se noha vyvíjí. Deformují totiž klenbu nohy, zkracují šlachy a mění těžiště těla. Důsledkem jsou třeba ploché nohy, poškození prstů, ale také nesprávný vývin páteře,“ uvádí ortopedka MUDr. Martina Frištáková. Čím dříve jste začala nosit vyšší podpatky, tím větší je pravděpodobnost, že vaše kolena budou trpět osteoartritidou (degenerativní postižení kloubů). Potvrdili to vědci z Harvardské univerzity.

SAMODRŽÍCÍ PUNČOCHY

Punčochy nebo podkolenky s těsnými gumičkami mají doslova funkci škrtidla. Utlačují žilní systém a můžou způsobit otoky nohou. Ženy s křečovými žilami nebo silnějšími stehny by se jim měly úplně vyhnout.

Autor: archiv