Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pozor na nohy: 5 typů bot, které vám zničí nohy i zdraví

  • Podpatky, žabky, ale i balerínky nám ničí nohy.
    22. července 2013 | 06:00

    Nosíte rády sexy boty na „jehlách“? Vypadají určitě atraktivně, ale škodí zdraví. Podobně jako opačný extrém – „placáky“ bez podpatků. Co si tedy vlastně vzít na nohy, abychom neměli puchýře, ploché nohy ani bolavá záda?

  • Balerínky


    boty
    Autor: Shutterstock.com
    - zhoršují držení těla

    Vypadají velmi hezky, jsou pohodlné a hodí se ke každému oblečení. Bývají velmi nápaditě řešené, proto mají u žen obrovský úspěch. Radost z těchto botek ale nemají ortopedové. Upozorňují, že jejich dlouhodobé nošení negativně ovlivňuje klenbu nohy a držení těla. Ploché podrážky můžou způsobit kuří oka, puchýře, bolesti zad i artritidu. Vyvrtnutí kotníku v nich ale nehrozí. Kromě toho baleríny nepůsobí příliš sexy, proti jehlovým lodičkám vypadají jako trendová obuv, která nijak zvlášť nepotěší mužské oko.
  • Žabky


    boty
    Autor: Shutterstock.com
    – způsobují pokles klenby

    Častým nošením žabek riskujete nejen bolesti nohou, ale i vznik různých deformací kloubového spojení palce a kostí nebo bolesti zad. Většina lacinějších žabek je navíc vyrobena z umělých materiálů, ve kterých se vám potí nohy, a tak vás ohrožují plísně. Tyhle boty jsou také velmi nestabilní, noha v nich hodně klouže, děláte kratší kroky, tělo víc namáháte a důsledkem je pokles klenby. Když už se jich nechcete vzdát, vybírejte si raději žabky s vyšší podrážkou a podpatkem vysokým zhruba čtyři centimetry.
  • Laciné crocsy


    boty
    Autor: Shutterstock.com
    - ohrožují chodidlo plísněmi a spadlou klenbou

    Vzhledově nejsou nic moc, ale jsou stylové a pohodlné. Když se pro ně rozhodnete, kupujte výhradně originály. Jsou vyrobeny z materiálů, které zabraňují množení bakterií a plísní. Levné asijské napodobeniny z plastu jsou pro ně naopak živnou půdou. Rychle se trhají a nemají žádné „zdravotní“ tvarování spodní části. Nepodporují tak klenbu nohy, takže si „vysloužíte“ potíže s chodidly.
  • Boty na vysokých podpatcích


    Nebylo by to bez nich lepší?
    Autor: Shutterstock
    - zvyšují riziko osteoartrózy (artritidy)

    Jehlové podpatky prodlužují nohy a ženy v nich vypadají sexy. Když je ale nosíte dlouho, můžou vám způsobovat bolesti v lýtkách, kotnících i nártech, záněty chodidel nebo zkrácení Achillovy šlachy. Vysoké podpatky snižují stabilitu při chůzi a zvyšují riziko pádu. Zatěžují také kolenní klouby, což může vést ke vzniku osteoartrózy (artritidy – zánětu kloubů). Při chůzi na „jehlách“ se těžiště posouvá dopředu a to škodí páteři.
  • Úzké špičaté střevíce

    boty
    Autor: Shutterstock.com
    – vybočují palec

    Módní trendy jsou různé, ale špičaté boty se nosí stále. Mnoho mužů o nich tvrdí, že na ženské noze vypadají velmi přitažlivě. Taková obuv ale bohužel brání volnému pohybu prstů, jejich dobrému prokrvování a způsobuje deformaci chodidel. Úzké špičky tlačí na kloub palce a ten se po nějaké době vybočí. Takové vychýlení a deformace můžou být velmi bolestivé. Počítat je třeba i s puchýři a otlaky. Prostě tyhle boty nejsou do nepohody…

Autor: Silvie Risová
Klíčová slova:  boty, zdraví, krása, obuv
Diskuse ke článku
.