Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Jak chránit vlasy před sluncem? Zeptaly jsme se odborníka!

19. června 2012 | 11:13

Léto je tady! Vodní radovánky, dovolené u moře. Pokožku už jsme si zvykly chránit, ale na co často zapomínáme, jsou vlasy. I ty totiž v létě hodně trpí.

Zeptaly jsme se odborníka na to, jak si chránit vlasy před intenzivním slunečním zářením. Protože se určitě všechny chystáme na dovolenou a vždy po krásně prožité dovolené nadáváme, že máme vlasy suché, vyšisované a polámané.

V redakci jsme ale probraly i naše osobní recepty a triky, jak vlasy vyživit. Některé z nás si dokonce doma připravují speciální masky na vlasy. Děláte to také? Poraďte tentokrát i vy nám! Nejdříve si ale přečtěte, co nám na naše otázky odpověděl odborník na slovo vzatý, pan Jan Hlaváček, Ambasador pro TIGI ČR.

1. Jedu na dovolenou, jak mám chránit vlasy proti slunci?
2. Existují speciální šampony, masky, či kondicionéry s ochranným UV faktorem?
3. Co nejvíce škodí mým vlasům ve slunném období, potažmo na dovolené?

Domácí rozmarýnová maska pro oživení:

2 větvičky rozmarýnu přelijte hrnkem jablečného octa a týden nechte v chladu louhovat. Třetinu nálevu pak rozmíchejte v 1 litru teplé vody, vetřete do umytých vlasů a opláchněte. Povzbudíte tak růst a lesk vlasů.

1. Účinnou ochranou vlasů na dovolené jsou samozřejmě profesionální produkty chránící proti UV záření,slané vodě a chlorované .Určitě nesmíme opomenout i pokrývky hlavy (klobouk,šátek,kšiltovka). I ty nám napomáhají chránit strukturu vlasů a především udržovat barvu.

 Tip redakce: Máte vlasy vysušené a polámané? Zkuste Oriflame Hair Summer Care speciálně vyvinutí na letní péči!

Vlasy učešte a olej vetřete do konečků vlasů. Stačí cca 10 cm od konečků k celkové délce (samozřejmě podle délky). Pak je zabalte do igelitového sáčku a nechte působit přibližně dvacet minut. Po dvaceti minutách olej spláchněte teplejší vodou (ne horkou!) a nechejte přirozeně uschnout. Olivový olej obsahuje vitamin E, který Vašim vlasům dodá vitamíny a živiny. Masku je nutno opakovat alespoň dva týdny. Uvidíte, že se vaše konečky se změní k nepoznání.

2. Ano, samozřejmě existují. Je jich dokonce velmi mnoho. V podstatě fungují jako opalovací krémy na tělo. Vlasy chrání a vyživují, aby je slunce nevysušovalo a aby se netřepily. Tyto produkty jsou speciálně vyvinuté, aby plně splňovaly požadavky ochrany vlasů v létě.

Tip redakce: Umyjte si vlasy šamponem a kondicionérem z řady Tigi Some Like it Hot! Budete mít vlásky jako ze žurnálu!

3. Nejvíce vlasům škodí kombinace mokrých vlasů z moře a přímého slunce
potažmo neopláchnuté vlasy od moře a rovnou vyfoukané. Největším "zabijákem" je také, pokud vlasy od mořské vody okamžitě stáhnete do culíku nebo drdolu a nenecháte je volně proschnout.

 TIP: Když se chystáte do moře, svažte si vlasy do co nejvýše posazeného drdolu, abyste si je nenamočila. Po koupeli vlasy rozpusťte a vymačkejte z nich lehce mořskou vodu (v případě, že jste si je přece jen namočila). Pokud cítíte, že ve vlasech máte i sůl, či dokonce písek, večer vlasy umyjte vlažnou vodou a šamponem, který je určen pro ochranu vlasů před sluncem.
Autor: Eva Dvořáková, Klena