Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Parfémové mámení: Vonět jako Kleopatra, Afrodité nebo Napoleon?

Nechte se omámit opojnou vůní parfémů, kterým se voněla Kleopatra nebo Madame Pompadour
5. března 2012 | 00:00
Prezentace klienta |

Na základě dochovaných záznamů se podařilo namíchat přesně takový parfém, kterým se voněla egyptská královna Kleopatra. Obsahoval myrhu, skořici, lotos nebo majoránku a dokonale podtrhoval krásu své nositelky. A jak voněl Napoleon nebo Marie Antoinetta?

Vůně je mocná zbraň. Každé ráno, když na zápěstí nebo za ušní lalůčky nanesete kapku vašeho oblíbeného parfému, rozehráváte celou bitvu smyslů a vjemů. Už odpradávna se za pomoci parfémů a vůní obětovalo bohům, a když se parfémy začali vonět i lidé, stal se z nich nepostradatelný luxus.

Soutěžte o luxusní víkend v Paříži s elegantním parfémem Crystal Glam l'Amour »

 

Jak správně aplikovat parfém?

Základní poučka zní: parfém kápněte na dobře prokrvená místa – za uši, na zápěstí, do loketních a podkolenních jamek, na krk. Nekombinujte více vůní najednou, pokud k tomu parfém není speciálně určený. Uvědomte si, že na oblečení a těle voní parfém jinak – lehčí vůně vynikne na oblečení lépe. Flakon nevystavujte horku a světlu. Vyzkoušet můžete třeba nový luxusní parfém plný kontrastů Crystal Glam l'Amour.

 

Kleopatra navoněla i svoje loďstvo

V starověkém Egyptě patřila příprava vonných olejů k tajnému umění a využívaly se dodnes oblíbené přísady – růže, lotos, jasmín, bazalka, máta nebo ambra. Samotná Kleopatra měla svůj vlastní parfém – pokud si ho chcete vyrobit, sežeňte si vonné oleje z myrhy, skořice, kardamomu, kosatce, lotosu, šafránu a majoránky. Vonět bylo tenkrát opravdu moderní – dokonce i plachty Kleopatřiných lodí byly napuštěny růžovou vodou.

Nový luxusní parfém Crystal Glam l'Amour od Fleur de Santé vás okouzlí vůní malin nebo čokolády.
Autor: Fleur de Santé

Ještě před Kleopatrou ovšem parfémům vládla řecká bohyně Afrodité – u řeckého dvora byly oblíbené hlavně lilie, kosatce, levandule nebo fialky. Každá část těla se dokonce voněla jinou vůní – tak třeba kolena měla vonět po mateřídoušce a řasy po majoránce. Právě v Řecku se také poprvé objevuje stoprocentně přírodní značková kosmetika prodávaná pod značkou Mehallium.

 

Objevte historii parfémů v Muzeu

Ve Francouzském městě Grass, kde Kateřina Medici nechala v 16. století postavit první chemickou laboratoř na výrobu parfémů, dnes stojí muzeum parfémů. Okolo kvetou levandule a růžové keře a uvnitř muzea objevíte 4000 let dlouhou historii parfémů včetně starodávných flakonů nebo suroviny, používaných k výrobě parfémů.

 

V Římě byly oblíbené růže, kterými se voněly urozené dámy i kurtizány – právě vonné látky jsou v mnoha kulturách považovány za významné afrodiziakum. Zmínky o tom najdete dokonce i v indické Kámasútře nebo ve starých spisech z Číny. Snad proto propadl vůním i Napoleon Bonaparte, který se lahvičkou kolínské denně snažil přehlušit zápach svých vysokých bot. Prý pak voněl po citronu a rozmarýnu.

Flakony jsou druhým nejdůležitějším atributem parfému a vždy na jejich tvaru velmi záleželo.
Autor: Bas Driessen

Paříž: voňavé město parfémů

Netrvalo to dlouho a v dnešním městě parfémů, v Paříži, se parfém stal velmi žádaným luxusním zbožím. Nejnáročnější bylo zásobovat francouzský dvůr – Versailles se dokonce přezdívalo parfémový dvůr. Třeba milenka Ludvíka XV. Madame Pompadour utratila ročně za parfémy a kosmetiku půl milionu franků – investovala hlavně do květinových vůní. Marie Antoinetta měla dokonce královského voňavkáře a vozila si celý kufr s flakony.

Soutěžit o výlet do Paříže pro dva »

SOUTĚŽ

Vy se do romantické Paříže můžete vydat také – soutěžte o luxusní 3 dny v Paříži pro dva! Součástí zájezdu je také návštěva parfumérského domu nebo setkání s tvůrci parfému Crystal Glam l'Amour. Nechte se okouzlit vůní malin, ambry a čokolády!

Vyhrajte úžasný výlet do Paříže pro dva s novým parfémem od Fleur de Santé.
Autor: Al Ianni