Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Anorexie v Milánu: Ideál krásy, nebo záchvěv smrti?

28. září 2011 | 13:57

Ve světě módy už pomalu ale jistě probíhá osvěta, že extrémně štíhlé modelky v podobě "chodících ramínek" by se na mole objevovat prostě neměly. Přesto si Gianfranco Ferré pro svou přehlídku vybral velmi nezdravě vypadající ženy. Milán byl v šoku. Je tohle ideál krásy?

Černé šaty, hluboký výstřih do V, který ukazoval jen plochý hrudník, černě orámované prázdné oči a váha okolo čtyřiceti kilo. Gianfranco Ferré předvedl na mole záchvěv smrti. A vysloužil si hlavně kritiku.

Po Fashion Weeku v Milánu v roce 2006 byli pořadatelé pod velkým tlakem a přijali tedy určitá omezení při výběru modelek. Kritici i veřejnost žádali, aby se na mole objevovaly zdravější modelky. Dohoda mezi ostatními světovými městy módy zněla, že by modelky měly mít BMI vyšší než 18,5. Dále by se mělo na přehlídkách objevovat oblečení v rozmanitějších velikostech. Všichni chtěli propagovat zdravá těla, cvičení a normální stravování.

Milán se nepoučil

Letos se však v Milánu každý mohl znovu přesvědčit, že návrháři se mrtvolných žen vzdát nechtějí. Stále tvrdí, že na nich se šaty předvádějí nejlépe. Přitom ti nejslavnější, jako je Prada, Versace a Armani, se dohodli, že nebudou využívat modelky s americkou velikostí 0 (evropská 34). Ferré by se měl inspirovat.

"Jen maximálně jedna dívka ze sta na mole může být prohlášena za ´příliš hubenou´," řekl na konferenci italské Národní návrhářské komory její ředitel Mario Boselli. Tak k tomuto číslu se zatím přehlídky ani nepřiblížily.

Autor: evak, INT