Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Eva a Dominika: Modelky, které dělí 68 let!

5. června 2011 | 14:08

Už dávno to ve světě modelingu nechodí tak, že by dívky začínaly s touto profesí v osmnácti a končily ve třiceti. Mladé dívky začínají kariéru už v 10 letech a mnohé se tak živí i jako zralé ženy. A některé dokonce začínají až v důchodovém věku. Oslovili jsme dvě modelky, které dělí neuvěřitelných 68 let! Zatímco Dominika Synková (13) patří k našim nejmladším, Eva Vojtová je v 81 letech zřejmě tou vůbec nejstarší modelkou.

EVA VOJTOVÁ: TLESKALA JÍ I LIVIA KLAUSOVÁ

Herečka Eva Vojtová se poprvé představila na přehlídkovém molu ve svých 81 letech. Na přehlídce návrhářek Evy Janouškové a Daniely Flejšárkové. Dočkala se nejenom vřelého přijetí, ale i nadšeného potlesku od první dámy ČR Livie Klausové.

Eva Vojtová říká, že modelkou nikdy být nechtěla. Její strejda byl národní umělec Jaroslav Vojta, a tak jako dcera ze slavné herecké rodiny také odmalička tíhla k divadlu. Tomu zůstala věrná celý život a dnes hraje v Mladoboleslavském divadle. Kromě toho se objevila i v několika hraných fi lmech, jako například Postel, Žralok v hlavě či Doktor od jezera hrochů. Nedávno byla také jednou z tváří kampaně Nech mou bábu na pokoji, která má za cíl změnit negativní pohled na důchodce. Organizátoři kampaně ji také oslovili, zda by se nezúčastnila módní přehlídky jako jedna z modelek, a Eva Vojtová souhlasila.

Nafoceno v prostorách prodejny Pietro Filipi v pražském Paláci Flóra


Na molo s trémou

Přehlídka zpočátku probíhala jako každá jiná. Na molu se vystřídalo několik dlouhonohých mladých modelek a Eva Vojtová v zákulisí napjatě čekala, až na ni přijde řada. „Prosila jsem tři generace Vojtů, abych neupadla. Takovou jsem měla trému,“ popisuje chvíli před vstupem na devítimetrové přehlídkové molo Vojtová. „Jakmile jsem ale vyšla, všichni přítomní diváci začali freneticky tleskat. Po celou dobu, co jsem přecházela po molu, mě doprovázeli bouřlivými ovacemi a já jsem nemohla uvěřit svým očím,“ žasne ještě dnes nad nečekanou reakcí Vojtová. Poté předvedla ještě dva modely.

Modelky důchodkyně
Dělí je nejen léta, ale i centimetry
Autor: Blesk – Robert Starý a archiv Dominiky Synkové

Kdyby se Eva Vojtová chtěla věnovat modelingu nadále, nemusela by mít o práci nouzi. Vždyť například ve Francii již existuje modelingová agentura, která shromažďuje pouze lidi důchodového věku. V současné době už zaměstnává zhruba 500 seniorů a nezřídka se mezi nimi objevují i ti, kteří mají kolem osmdesáti let.

DOMINIKA SYNKOVÁ: DĚTSTVÍ MI ULÍTLO!

Dříve lovci krásek brousili před gymnázii, dneska už stojí před základní školou. Také Dominika Synková (13) z Plzně začínala v deseti letech a dnes říká, že jí dětství tak trochu ulítlo. Vlastně plní sny své maminky.

Maminka (40) Dominiky toužila být modelkou, jenže jak říká, doma se to nelíbilo. „Pamatuji se, že si nás na gymplu vybrala americká modelingová agentura společně s Evou Herzigovou, ale moje maminka mi řekla, že nejdřív musím udělat maturitu, pak jsem musela dodělat medicínu, prostě mi nedala šanci…“ směje se Jana Synková, která nakonec podle přání všechna studia dokončila a stala se zubařkou. Jenže kdesi v koutku duše zůstal ten nesplněný sen…

Modelkou od deseti let

Třináctiletá Dominika ten sen s maminkou sdílela, a tak se také díky tomu, že z ní vyrůstá krásná dívka, brzy začala uplatňovat na módních molech i na módních fotografi ích. Od deseti let už se pohybuje ve společnosti předních českých modelek, jako je Andrea Verešová, Jitka Válková nebo Markéta Divišová. „Chovají se ke mně moc mile, i když jsem o tolik mladší, ale kamarádku mezi nimi samozřejmě nemám,“ tvrdí Dominika, které asi nejvíc imponuje Alena Šeredová. „Poznala jsem ji při několika příležitostech a nikdy nebyla nafoukaná, jak se o ní psalo,“ říká Dominika.

Dominika už má díky své fotogeničnosti nabídky i ze zahraničí. Zanedlouho pojede s ruskou fotografkou Aljou Minibaevou pracovat do Izraele, velkou billboardovou kampaň s ní chystají i v Číně. „Už jsme se tam byli podívat i s celou rodinou. Nás s bratrem Přemkem, který je také vysoký blonďák, si pořád někdo fotografoval, až nám to šlo na nervy. Byli jsme tam prostě jako atrakce,“ vypráví Dominika. Její bratr je mimochodem nadějný patnáctiletý hokejista. Na podzim se chystá na zkušenou do Detroitu.

Dominika je skvělá i v tanci – s taneční skupinou STORM Ballet vyhrávají celorepublikové soutěže. V budoucnu by ale chtěla spíš splnit sen tatínka, který studoval práva, a nedokončil je. Zatím ale možná vyroste v novou Evu Herzigovou…

Autor: Zuzana Pšenicová, Jindřich Bíč