Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Františka: Šílená Victoria Beckham nebo nový trend obuvi?

16. září 2009 | 05:06

Kde končí zdravá touha být in a začíná slepé otroctví k módě deformující osobnost? Co je ještě zdravé a co už je úchylka?

Victoria Beckham, manželka slavného metrosexuála, hvězdného fotbalisty Davida, otrokyní trendů rozhodně je. Touha být módní ikonou, ji změnila k nepoznání. Ze zdravě vyhlížející smyslné krásky z formace Spice Girls se během deseti let stala nemocně vyhlížející vyhublá figurína. Věšák na luxusní hadříky neurčitého věku se strhanou tváří, které je teprve pětatřicet let. A podobně může skončit každá žena, pro níž se módní prestiž a vize relativně dokonalé krásy staly hnacím motorem života. Zcela tragické pak je, když se onen ideál krásy spojí s anorexií...

Hubená postava Victorie eleganci nahrává. Tělo ustupuje do pozadí, stává se věšákem. A vy si až v druhém momentu uvědomíte její urputnou snahu být sexy hraničící s nevkusem.
Autor: isifa.com

Výše bankovního konta v otročení módě nerozhoduje. Podstatný je přístup k věci. I když nedostatek peněz odsuzuje k plagiátům, horší kvalitě. Hrozí větší (s extravagancí často spojené) riziko nevkusu, laciného efektu. S tímto problémem někdy bojuje i Victoria Beckham, byť ve sféře luxusu. Někteří světoví kritici módy ji dokonce pravidelně zařazují do seznamu nejhůře oblékaných žen. Myslím, že notně přehánějí, ale chápu, že nedostatek přirozenosti a urputnost, s níž se Victoria snaží být top in, je k takovému soudu přimějí. Jinými slovy: vzývání trendů nemá nic společného s elegancí, vkusem, kýženým šarmem.

Příkladem je Victoria v mini šatech a vysokých, pod zadek sahajících kozačkách na super vysokém subtilním podpatku. Její minimalistické šatičky mají úžasný vzor a kozačky do půli lýtek patří k hitům řady elitních módních značek. Ale v tomto stylingu rovněž platí, že nad živůtkem dmoucí se ňadra noblese nenahrávají, ale dekadentně kontrastují s vyhublou postavou. Boty z lakované kůže mají správně vejčitou špičku, platformu, aktuální jehlu. Jsou však nevhodně natažené, zakončené nepříliš elegantním prošitím s gumou držící model na noze. Zkrátka, jednotlivé kousky jsou trendy, ale nešikovně použité. Celek působí ordinérně. Victoria na kurtu vkusu prohrála.

Victoria jako mnoho jiných žen svou přirozenost rozmělňuje v touze stát se módním idolem. Na to však Beckham a všem jí podobným schází osobitost. Výsledkem je smutná karikatura trendů vydlážděná neuvěřitelnými penězi.
Autor: isifa.com

Co si tedy má holka, která chce být in, počít? Jaké tendence v obuvi pro podzim – zimu vlastně jsou? Co si z nich vybrat, kterak je sladit s šatníkem, aby se dostálo požadavku elegance a trendovosti zároveň? Pravidlo číslo jedna zní: móda je tu pro nás – ne naopak. Je to velký byznys, který dobře ví, že musí dát na vybranou každému. Bota musí ladit s outfitem a ten zas odpovídat příležitosti. Střevíc má být rozhodně kvalitní – potvrzuje úroveň a styl.



Vejčitě zaoblené kozačky na platformě (vyšší podrážce) s vysokým podpatkem sahající dlaň nad koleno nebo do půli stehna, rozhodně patří k hitům stávající sezóny. Vysoké podpatky jsou většinou silnější, u večerních typů leckdy jehlové. Tento trend dokonce propaguje i vysoce tradiční a vysoce luxusní značka Herm s. Modely Herm s jsou však většinou měkce nařasené a nevypadají jako pracovní obuv pro dívky z erotického podniku. Do půli stehen sahající semišové škorně s manžetou má i zn. Chloé. I ony jsou nařasené, navíc pásky od kotníků křížem spoutané. Za zmínku stojí i model od Gucci spojující vysokou jehlu se sportovními přezkami a šněrováním. A tak lze pokračovat dál. Obecně platí, že módní vizionáři nejsou schopni posunout módu v celku, proto se zabývají detaily. Například botami, jež se stávají malým architektonickým dílem a jejich klenba oříškem pro statika...

Tento fakt ještě neznamená, že se musíte takové hry zúčastnit. Zvlášť když nesplňuje požadavky na servis každodenního pohodlí. Móda to samozřejmě ví (ona jen frivolně pokouší) a nabízí trendy standart. Kozačky pod koleno na středně vysokém silnějším podpatku, kotníčkové modely, sportovní válenky na hrubé podešvi, jezdecké holínky. Obecně platí, že hladká bota bez ozdob nahrává eleganci a kombinaci outfitu.

Mimochodem – pokud projdete pražskou metropoli, kde se móda v Česku soustředí, kozačky na vyšší podrážce, navíc sahající nad koleno, zde nenajdete. Krkolomné jehly na vysoké platformě (většinou v laku) tu jsou. Nejspíš si nákupčí myslí, že Češky jsou buď konzervativní nebo tancují u tyče. Jinými slovy: botičky Victorie Beckham jsou na krámě. Kozačky typu Herm s, nikoli.