Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Obuv do největších plískanic: Jakou vybrat a jak o ni pečovat?

7. ledna 2018 | 06:00

V zimě je třeba se vybavit, náledí nemusíte potkat jen na horách, může vás překvapit i v nížinách. Jaké boty si nazout, aby vám nebyla zima a neuklouzla jste při prvním kroku? A jak o ně pečovat?

Potěší se zejména ty ženy, které nerady nosí podpatky nebo si od nich rády odpočinou. Počasí si volá po něčem praktičtějším, po botách s hrubou podrážkou. Pokud módu milujete, jistě víte, že frčí kožešina, a to i na botách. Kožíšek nenajdete jen uvnitř boty, ale i jako pěknou ozdobu.

Boty se vyrábí i s ozdobnými přezkami, nejčastěji jsou však na šněrování. Stále frčí také staré známé farmářky, a to jak u žen, tak i u mužů. Změna tento rok nastala v barvách. V minulých sezonách jsme všude naráželi na farmářky ve velbloudí béžové barvě, letos se však objevují v nejrůznějších odstínech. Pokud vyrážíte na hory, volte sněhule, které se letos vyrábí v metalických barvách.

3848069:gallery:true:true

A jak o zimní obuv správně pečovat, aby se nezničila a vydržela vám klidně i další sezonu? V první řadě je důležité impregnovat. Zachráníte tím nejen kožené, ale i semišové boty. Kožené boty ještě před impregnací natřete speciálním krémem, který seženete v každé prodejně s obuví. Nejsnadněji se udržují boty z umělé kůže, které stačí otřít vlkým hadříkem nebo přepucovat kartáčem.

Pokud příjdete domů v mokrých botách, držte je dál od topení, teplo kůži porušuje. Do bot dejte noviny, které absorbují vlkost a pomohou udržet tvar boty. V zimě je naším nepřítelem zejména sůl, která boty ničí. Pokud spatříte na botách bílé mapy, otřete je vlkým hadříkem nebo směsí z octa a vody v poměru 3 : 1.

Autor: Markéta Tošnarová