Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Vánoční svetry jsou zpět! Jaká je letošní nabídka a kde je pořídíte?

13. prosince 2022 | 06:00

Vánoční svetry vytahujeme každý rok. Svetr ale nemusíte využít jen ke stromečku. Směle po celý advent, a to nejen na doma. Pokud jste ještě tomuto svetrovému šílenství nepropadla, je čas si alespoň jeden vánoční svetr pořídit!

Možná je to podivné, ale v angličtině říkají vánočním svetrům ugly sweater, tedy doslova ošklivý svetr. Jejich masová výroba začala v osmdesátých letech, a to během vysílání komediálního seriálu Cosby Show. Otec rodiny Cosbyových totiž neustále nosil nechvalně známé svetry.

Opravdový boom tyto úpletové svrchníky zažily v roce 2002, kdy byla ve Vancouveru uspořádána první vánoční párty s vánočními svetry nesoucí název Original Ugly Christmas Sweater Party. Od té doby se tento večírek koná každoročně a všichni hosté musí přijít v tematickém svetru. Čím bláznivější, tím lepší.

Jak se ještě obléknout ke stromečku? Návrhářka Tatiana Kovaříková prozradila, co je letos trendy!

Video se připravuje ...
 • VIDEO: videohub

Na které motivy letos vsadit? 

Jako vždy máme na výběr z mnoha veselých a roztomilých motivů zároveň. Od medvídků přes sněhuláky až po zvířecí hrdiny z oblíbených pohádek Disney. Letos však ze zvířat obzvláště vedou sobi, kteří patří ke každoroční klasice. Přijdou si na své i příznivci perníčků, stromečků, vloček, dárků i saní. Svetry jsou pak často doplněny o dekor třpytivých flitrů i opulentních barevných kamínků, na které už jen velmi vzdáleně platí označení "ugly". Lze je tak nosit i do práce po čas adventu nebo zkrátka v době, kdy už vás přepadne předvánoční nálada. A jak takové svetry nosit za pracovní stůl, ale i na vánoční večírek či večerní drink s kamarádkou? 

Lehce oversized úpletový svetr s vysokým stojáčkem či kulatým výstřihem ledabyle zastrčte do midi- či minisukně. Doplňte jednořadým či dvouřadým kabátem bez vzoru a koženými kotníkovými botami s masivní podrážkou či zvolte vysoké kozačky na podpatku.

Jelikož jsou už svetry samy o sobě velmi zdobné, s doplňky tak šetřete. Rozhodně nevolte výrazné náhrdelníky s příliš visacím řetízkem, který by se pral o pozornost s vánočním svetrem. Tady platí staré zlaté pravidlo, že méně je opravdu více. Ideální budou náušnice ne příliš velkých rozměrů, pokud svetru dominuje opravdu výrazný motiv. Svetry však půjdou ruku v ruce i s klasickými džínami. Ať už s úzkým denimem, tím rovným či s mom jeans. Ideální budou i černé legíny či kožené kalhoty.

A kde sehnat ty nejlepší kousky? Mnoho vánočních svetrů letos seženete především v on-line obchodech Zoot.cz či Zalando.cz, které zaštiťují přemíru módních značek, ale i v kamenných prodejnách nebo na e-shopu značek OYSHO, F&F, Reserved, Primark, C&A, Marks & Spencer, H&M či Lidl. Vyberou si nejen ženy, ale i muži a děti. Opravdoví nadšenci mohou zkusit stylové Vánoce, kdy půjde ke stromečku ve vánočních svetrech celá rodina. 

Sháníte originální vánoční svetr? Velký výběr najdete na našem internetovém srovnávači cen Zboží Dáma.

Ty nejlepší vánoční svetry si můžete vybrat v naší fotogalerii!

Autor: Markéta Tošnarová, Žaneta Podlahová