Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C

Jak si vybrat kabát, aby přesně seděl vaší postavě? Tyhle vám budou slušet!

13. listopadu 2017 | 06:00

Je nejvyšší čas pořídit si nový kabát. Jak najít ten, který vám sedne, a ještě ubere kila navíc? Myslete nejen na styl, který máte ráda, ale řiďte se také svou postavou. Komu sluší kabáty projmuté v pase, kdo si může dovolit rovně střižené nebo oversize? 

Pokud máte postavu přesýpacích hodin, což znamená, že máte stejně široké boky jako ramena a úzký pas, máte vyhráno, jelikož vám bude slušet všechno. Nejlépe však uděláte s kabátem, který bude sahat po kolena a který váš pas zvýrazní. Vsaďte na kabáty s vázáním v pase. Nemusíte se omezovat jen na nabídku obchodů – ke kabátu klidně přidejte pásek z vlastní sbírky. 

Chlapecká postava s nevýrazným pasem a stejně širokými boky a rameny si zaslouží kabátky s dvouřadým zapínáním a kabáty asymetrického nebo tulipánového střihu. Pokud máte širší boky než ramena, máte postavu typu hruška. Takovému typu postavy sluší zdobení na hrudníku či ramenech, ideální jsou kabáty s kožíškem v oblasti límce. Vyhýbejte se výrazným kapsám i širokým páskům. Délka by měla být po kolena. 

Opak typu hruška je postava trojúhelníku, která má široká ramena a útlé boky. Zde to bude přesně naopak. Volte kabáty bez vycpávek nebo jakéhokoliv zdobení v oblasti ramen a hrudníku, naopak by měla být zvýrazněná spodní část kabátu. Kabát může sahat maximálně po kolena, ideální délka je do půli zadečku.

Postava typu jablko se vyznačuje širokým trupem a větším bříškem a poprsím. Takováto postava bude vypadat skvěle v asymetrickém kabátu, který se od prsou směrem dolů rozšiřuje. Ideální bude kabát jednobarevný s véčkovým výstřihem.

3766959:gallery:true:true

Pro ty, kdo nedají dopustit na úzké nohavice nebo třeba kratší upnuté sukně, se bude skvěle hodit oversize kabát. Těch je letos v obchodech opravdu plno. Navíc v tomto případě na postavě nezáleží, oversize kabát se hodí pro všechny. Zakryje všechny nedokonalosti. Jen pozor! Nenoste ho s širokými kalhotami nebo dlouhými sukněmi, opravdu to chce ukázat své křivky, třeba ve skinny kalhotách s vyšším pasem.

Nakonec tu máme kožešinové chlupaté kabátky. Pokud si nejste jista, raději se jim vyhněte, dokážou přidat na objemu, a hodí se tak spíše pro štíhlejší dámy.

Ve fotogalerii najdete názornou ukázku všech kabátků:

Podívejte se na video, jak jsme vybíraly kabát my:

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ

Autor: Markéta Tošnarová