Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zimní kosmetika: Jak se starat o pleť, když se střídají mráz a obleva?

  • Video se připravuje ...
    13. ledna 2017 | 06:00

    Vaše pokožka v zimě trpí, a to nejen tehdy, když venku mrzne, ale i tehdy, když se teplota pohybuje kolem nuly. Co byste měla změnit a jak svou pleť, kůži i vlasy chránit, abyste nebyla na jaře nepříjemně překvapena?

  • Hydratačního krému se nebojte!

    Autor: shutterstock.com
    V souvislosti s používáním hydratačních krémů, když jsou teploty po nulou, se rozšířila nesmyslná fáma o tom, že hydratační krém vpraví do buněk vodu, a ty se pak pod vlivem mrazivého počasí rozpínají a praskají. Nebojte se, je to naprostý nesmysl. Vaše pokožka má stabilně teplotu kolem 36 stupňů, takže se opravdu nemusíte bát, že by vám v zimě zmrzla.

    Problémem spíš je, že mráz pleť i kůži celého těla rychleji vysušuje, takže lehké hydratační krémy ji nemusí dostatečně ochránit a vyživit. Pokud máte snadno se mastící pokožku, pravděpodobně si s nimi vystačíte, ale suchá nebo zralá pleť si žádá mnohem silnější kalibr.

  • Vlasy ochráníte čepicí

    Autor: shutterstock.com
    Mrazy vysušují nejen pokožku, ale také vlasy, které mají tendenci se lámat, mastit a elektrizovat. V zimě proto používejte speciální vlasovou kosmetiku pro suché a poškozené vlasy nebo sáhněte rovnou po hloubkově regeneračních šamponech a kondicionérech, které zajistí potřebnou hydrataci.

    Jednou týdně také vlasy vyživte pomocí regenerační masky nebo zábalu z oleje. Když přituhne, rozhodně nasaďte čepici! Pomáhá pokožku i vlasy chránit před vysušováním. Máte-li strach z elektrizování a poletování vlasů, používejte po mytí kondicionér s antistatickými účinky.

  • Pleť chraňte olejem

    Autor: shutterstock.com
    Pro pleť je v zimě nejvhodnější, abyste sáhla po výživných, hutných krémech s mastnější texturou a obsahem vitaminů A a E. Naprosto ideální je potom vrhnout se na pleťové oleje, které snadno pronikají do pokožky, přirozeně ji hydratují a vytvářejí na ní ochranný film proti mrazu, aniž by zanechávaly pocit mastnoty. Nanášejte je ovšem vždy na navlhčenou pokožku – olej vodu v pleti uzamkne a tím ji dokonale hydratuje.

  • I v zimě používejte peeling a masku

    Autor: profimedia.cz
    Přestože se vám to zdá možná zbytečné, v zimě byste rozhodně neměla zanedbávat extra péči o pokožku obličeje. Vyberte si jeden večer v týdnu, kdy jí budete pravidelně dopřávat šetrný a jemný peeling. Na takto vyčištěnou pleť pak budete moci aplikovat výživnou hydratační masku a po ní pleťové sérum s obsahem vitaminu E. Peeling si vybírejte takový, který obsahuje přírodní abrazivní zrníčka, místo toho s plastovými mikrokuličkami, které škodí životnímu prostředí. O tom, proč v USA dokonce zákonem zakázali jejich používání, jsme psaly ZDE.

  • Oči si zaslouží extra péči

    Autor: profimedia.cz
    Citlivá pleť v okolí očí je čtyřikrát tenčí než na tvářích. Na špatnou péči v chladném ročním období tak reaguje jako první. Nepomůže vám ani to, že budete nanášet na oční okolí krém v silné vrstvě. Raději používejte speciální produkty, které nejen chrání, ale i napravují malé škody. Daří se to díky výtažkům z kaštanů, sójových proteinů nebo aloe.

  • Rty chraňte přírodou


    Autor: shutterstock.com
    Ani rty nemají „protimrazový“ film a potřebují chránit. Spolehnout se můžete na přírodní balzámy na rty na bázi olejů a včelího vosku. Snadno se vsakují a dokážou rty dlouho udržet měkké a vláčné. Klidně si jich pořiďte několik a mějte alespoň jeden neustále po ruce.

  • Vyhněte se mýdlu i sprchovému gelu

    Autor: profimedia.cz
    Mýdla na obličej nepatří nejen v zimě, ale ani v létě. Obzvláště ta parfemovaná a antibakteriální totiž obsahují mnoho složek, které vás vysušují. Neměla byste je tedy nikdy používat k čištění obličeje, ale i v zimě si je odpusťte – i při mytí pokožky těla. Sáhněte raději po sprchovém oleji nebo po přírodních sprchových gelech. Na rozdíl od běžných sprchových gelů totiž neobsahují sulfáty, které vaši pokožku zbytečně vysušují a dráždí.

  • Stáhněte topení

    Autor: shutterstock.com
    Rozdíl mezi venkovní teplotou a tou, kterou máte v bytě, může být ve velmi chladném počasí i více než 30 °C, což pokožku rozhodně nehýčká. Snažte se proto svůj byt či dům nepřetápět. Uprostřed ledna není nutné chodit doma v tílku a kraťasech, proto vklouzněte do pohodlných kalhot a huňatých papučí a topení stáhněte. Poděkuje vám vaše pleť a možná i ušetříte za topení.

  • S koupelí to nepřehánějte

    Autor: scom
    Napustit si po dlouhém dni vanu plnou vody nebo se nahřívat v horké sprše je sice úžasně příjemné, avšak pokožka má na tyto vodní radovánky úplně jiný názor. Příliš horká voda má tendenci vyplavovat z kůže její přirozenou mastnotu. To nejlepší, co tedy můžete udělat, je trávit ve vaně méně času a používat raději teplou než hodně horkou vodu.

     

    Více o zimních trendech se dozvíte zde

Autor: Brigita Zemen