Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Péče o pleť ve starověku i dnes: Jak se liší?

  • Víte, jak se ženy zkrášlovaly například ve starověkém Egyptě? a jak se zkrášlují dnes?
    17. března 2014 | 12:00

    Každá žena již od pradávna toužila po půvabu a zejména pak po dokonalé pleti bez vrásek. Všechna období lidstva tak měla svá doporučení a osvědčené rady, jak na to.

  • Starověký Egypt


    Královna starověkého Egypta
    Autor: profimedia.cz
    Již ve 4. tisíciletí př. n. l. si svou pleť hýčkali starověcí Egypťané. Královna Nefertiti, je dosud považována za jednu z nejnádhernějších žen celé historie. O svou krásnou pleť pečovala jen přírodními materiály a právě ty jí pomohly zachovat mladistvý vzhled. Nátěr olivovým olejem dokázal ochránit pokožku před škodlivými slunečními paprsky. Med používala k hydrataci pleti a jejímu oživení. Egypťané jako takoví si zamilovali i peeling pleti, který zbavil tvář odumřelé kůže a vyčistil póry.
  • Starověké Řecko a Řím


    Olivový olej
    Autor: archiv firmy
    Ve starověkém Řecku a Římě byl základem dobrého postavení ve společnosti dokonalý vzhled a bezchybná pleť. Olivový olej patřil k základní složce všech krémů, mastí, olejů a výživných masek.  Nejžádanější byla maska obsahující směs oleje a potu s prachem ze zápasníků. Staří Řekové věřili, že díky ní získá jejich tvář mladistvý vzhled. Jako noční masku používali směs vnitřní měkké části chleba a kozího či oslího mléka. Ráno se sloupla a zanechala pokožku hydratovanou a svěží. Za nejkrásnější ženu této doby je považována Helena, dcera boha Dia a Lédy. Byla tak nádherná, že dokázala svou krásnou okouzlit Parida, syna trojského krále.
  • Středověk


    Nenamalovaná Barbie už tak skvěle nevypadá...
    Autor: INT Eddi Aguirre Cendejaz
    V období středověku nastala tzv. doba temna v oblasti péči o pleť a krásu ženy. Vylepšování vzhledu a pečování o vlastní krásu bylo v té době považováno za ďáblovo dílo. Hygiena a čistota byly na velmi nízké úrovni a nahradily je vonné látky.
  • 18. - 19. století


    Péče o pleť
    Autor: Mediestetik
    Významný rozvoj kosmetických prostředků zaznamenává 18. – 19. století. V této době se recepty na výrobu krémů, mastí a vodiček předávaly z generace na generaci a jednalo se o tajnou záležitost. Tehdy „zázračné“ přípravky určené k výživě pleti vyráběli lékárníci, mydláři i kati. Od 2. poloviny 19. století začala vznikat tzv. kosmetická chemie a přírodní látky byly nahrazeny syntetickými. Postupně se krémy zdokonalovaly a vyvíjely se až do podoby, jaké je známe dnes – hydratační i proti stárnutí pleti.
  • 20. století


    Marilyn Monroe byla milenkou Kennedyho
    Autor: archiv Blesku
    Ve 20. století se kosmetika stala již neodlučitelnou součástí života žen, a to bez ohledu na jejich sociální postavení. Obrovský vliv na používání kosmetiky měly kulturní akce, jako je balet divadlo a později i film. V tomto období také vzniklo mnoho kosmetických značek a řada inovací kosmetických produktů. Sexbombou a idolem éry 20. století se stala herečka s dokonalou pletí a přetékajícím sexappealem Marilyn Monroe. Naše babičky pak v tomto období vyzkoušely nejednu babskou radu, jak pleť omladit, vypnout ji, zbavit se kruhů pod očima a zpomalit vznik vrásek. Používaly přitom zejména běžně dostupné potravinářské suroviny.
  • Přelom 20. - 21. století


    1908657:gallery:true:trueZmínky o plastických operacích nalezneme již ve starověké Indii, ve středověku a na důležitosti získávají zejména po světových válkách, kvůli protetice. Kosmetické plastiky se pak začínají objevovat od 60 – 70 let 20 století. Zařídit vypnutější pleť bez vrásek, menší a rovnější nos nebo větší rty nebyl žádný problém. Plastické operace se staly oblíbenými hlavně u celebrit, které se k nim v řadě případů hrdě hlásí. Plastika nosu například dokázala nevídaně vylepšit hudební ikonu Lady Gaga. Její „poker face“ tak díky plastice vypadá mnohem lépe.
  • Dnes


    Péče o pleť
    Autor: Mediestetik
    Úspěch v dnešní době zažívá především estetická dermatologie, která dokáže nemalé zázraky. Bez chirurgického zákroku umí navrátit mladiství vzhled téměř komukoliv. Řada metod je navíc naprosto bezbolestná a nevyžadují žádnou rekonvalescenci. Možná proto si estetickou dermatologii oblíbily nejen zahraniční, ale i české celebrity.

    Mezi populární omlazující zákroky patří v poslední době regenerace krevní plazmou, mezoterapie, injekční odstraňování vrásek, facelifting pomocí mezonití a laserová omlazení. Jednou z nejnovějších metod na trhu, jak se zbavit nevzhledných vrásek, váčků pod očima a povadlé pleti, je pak například radiofrekvenční lifting Thermage, který navrací pokožce věkem ubývající kolagen a zpevňuje ji zevnitř. Tato metoda je rychlá, bezbolestná a výsledek zákroku dokáže splnit očekávání i těch nejnáročnějších. „Během jediného zákroku se dosáhne výsledku, pro který byla dříve zapotřebí mnohahodinová plastická operace a dlouhé měsíce zotavování,“ říká MUDr. Helena Reisingerová z kliniky Mediestetik.