Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Když máte silnější stehna: Co dělat, abyste je v létě v šatech neměla odřená?

13. června 2023 | 06:00

Jedna z nejlepších věcí na létě je to, že máme více možností v oblékání. Místo teplého oblečení si vezmeme šaty, sukně nebo krátké kraťasy, které odhalí naše nohy. Přestože na nás tyto kousky vypadají naprosto skvěle, mohou nám způsobovat i utrpení v podobě odřených stehen. Jak se tomuto problému snadno vyhnout?

Když si v horkém počasí na sebe vezmete sukni nebo krátké kraťasy, mohou se vám o sebe holá stehna třít, což způsobuje ošklivé odřeniny. Naštěstí existuje několik způsobů, jak odřeninám zabránit, ale také, jak se jich zbavit. A vychutnat si tak letní oblečení bez obav.

V první řadě – obzvlášť pokud tímto problémem opravdu trpíte nebo chcete rány vyléčit – je důležité mezi stehna postavit bariéru. Pořiďte si proto plátěné kalhoty nebo kraťasy, které stehna zakryjí, minikraťásky vám v tomto případě opravdu nepomohou.

Podívejte se do naší fotogalerie na produkty, které vám mohou pomoct:

Bandaletky: Chrání stehna, a navíc jsou sexy

Když se rozhodnete pro sukni nebo šaty, je tu i jiný způsob: jako bariéru využijte elastické kraťasy na kolo, které pod oblečením nebudou vidět. Dokonce byly vyrobeny i speciální doplňky pro naše pohodlí: takzvané bandaletky, které se prodávají v různých stylech a barvách od nenápadné tělové po zajímavé vzory. Vypadají tak trochu jako lem podvazků, jejich využití je ale daleko více praktické. Seženete je téměř v každé drogerii i obchodě s oblečením. I když zpod sukně vykouknou, stále vypadají atraktivně. Svých oblíbených kousků odhalujících nohy se tedy z obavy před bolestivě ošoupanou kůží na stehnech určitě nevzdávejte. 

Za chladnějšího počasí, například při běhání, můžete vyzkoušet více netradiční variantu, kdy si pod volnější krátké kraťasy vezmete ještě elastické tříčtvrteční legíny. Za běhu a při pohybu se potíte více, takže je to ideální varianta pro prevenci podrážděné pokožky, i když venku zrovna není vedro.

Použijte krém, pudr, olej nebo antiperspirant

Pokud potřebujete problém rychle zmírnit, využijte dětský krém proti opruzeninám. Výrazně sníží tření mezi stehny. Jedná se tedy o takovou rychlou první pomoc. Mezi pomůcky, které se dají zakoupit snad všude a levně, patří dětský olej a vazelína. Vaše stehna díky nim budou dostatečně hladká na to, aby se nedřela. 

Nepříjemné tření zaviňuje hlavně vlhkost. Té se můžete zbavit za pomoci tuhých antiperspirantů a deodorantů. Zabráníte tím hromadění potu, takže i odírání.

Stejně působí i dětský pudr, nevydrží tak dlouho na pokožce, ale je velmi efektivní. Pravděpodobně ho vy nebo někdo z vašich známých bude mít doma, ale zakoupíte ho i v každém obchodě, drogerii nebo lékárně. Stehna si jím posypte předtím, než někam vyrazíte, abyste zabránila nežádoucímu odření. Pudr odvede nepatřičnou vlhkost z vaší kůže a zabrání zvýšené míře pocení stehen, které je původcem jejich podráždění.

Ochránit stehna pomůže i kokosový olej, jenž našel své všestranné využití i v domácí kosmetice. Udržuje pokožku kluzkou a snižuje intenzitu tření. Navíc má antibakteriální vlastnosti, které mohou zabránit tvorbě bakterií způsobené potem. S prevencí odřenin i hojením pokožky vám dokáže výrazně pomoct. Má antibakteriální účinky, takže urychluje regeneraci pokožky a napomáhá předcházet vzniku infekce či zánětů. Když si s ním stehna namažete, vaše pokožka bude více hydratovaná a chráněná před nepříjemným a bolestivým třením. A jako bonus se při pravidelném používání kokosového oleje zbavíte také celulitidy a strií, ty se časem stanou méně viditelné. Díky kokosovému oleji budete mít hladší a zářivější pokožku.

Co dát na hodně odřená stehna?

Pokud máte stehna už hodně sedřená, je čas na léčbu. Na tu jsou vhodné antibiotické mastičky. Odřená místa jsou náchylná k tvorbě bakterií, které mohou vyvolat infekci. Mast aplikujte každý den, abyste se ochránila a urychlila hojení.

Jestli vás stehna na místě sedření bolí, dobrým řešením je aloe vera, která je proslulá svými příznivými účinky na pokožku. Má výrazné hojivé, protizánětlivé a antibakteriální účinky. Takže když už se stane, že přijdete domů se zarudlými stehny posetými pupínky, které štípou, bolí a pálí, přiložte na poraněné místo rozkrojený plátek listu této blahodárné rostliny. Jestli ji ovšem doma nemáte, vystačíte si s chladivými, vysoceprocentními gely z lékárny, které obsahují výtažky z aloe vera v bohatém množství, takže vám stejně jako čerstvě utržený list této rostliny uleví.

TIP NA VIDEO: Vyzkoušejte také cviky na vnitřní stranu stehen, které vám tuhle problémovou partii zpevní. 

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Kristýna Juřicová

Autor: Aneta Valešová, Tereza Brožová