Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Ikonické šaty: Podívejte se na 50 legendárních rób od šedesátých let dodnes

Fotografie
19. listopadu 2017 | 08:29

Když se díváte na fotky z věnečků a plesů, které jste absolvovala před několika lety, jistě si kolikrát říkáte, co jste to proboha měla na sobě, nebo naopak slzíte nad tím, jak vám přiléhavé šatičky slušely. Vzpomínka je však jen vaše, protože je nepravděpodobné, že by si outfit pamatoval ještě někdo jiný. Celebrity však mají možnost zapsat své šaty a potažmo jejich návrháře do světových dějin, a tak se dnes některé kousky vystavují dokonce i v muzeu. Podívejte se do naší galerie a   zavzpomínejte, co se nosilo před 50 lety!

Když jste hvězda a máte před sebou chůzi po červeném koberci, je jasné, že musíte zazářit. Některým herečkám, zpěvačkám či modelkám se to občas vymkne z kontroly a uříznou si ostudu. Většinou to bývají pořád dokola stále ty samé osobnosti – jako například zpěvačka Björk, která v roce 2001 přišla na předávání Oscarů v šatech asociujících mrtvou labuť. I tak se ale nevkusný kýč zapsal do historie.

Mnohem lépe si vždy vedla Audrey Hepburn, což dokládá i výstava, která byla zahájena letos v lednu v Haagu a nese název Hubert de Givenchy: To Audrey with Love. Najdete v ní ikonické šaty, které herečka oblékla při různých příležitostech. K vidění jsou zde i krémové šaty s blýskavou vestičkou a nápadnou mašlí. Najdete je v naší galerii. Atypická kráska zpěvačka Barbra Streisand dorazila v 60. letech na červený koberec v kalhotovém kostýmku. Velké výstřihy a rozparky přišly do módy v 70. letech a proslavila je hlavně dračice Elizabeth Taylor.

V průběhu dalších let se na červeném koberci vystřídalo nespočetně modelů. Do našich pamětí se však nesmazatelně vryly jen některé z nich. Rozhodně se však nedá říct, že by sklízely úspěch stále jen ty podobné střihy nebo barvy. Jednou vítězí žluté šaty s odhaleným pupíkem inspirované Indií, potom zase korzet s nadýchanou tylovou sukní nebo dlouhá blýskavá róba s průstřihy.

Najděte si, které šaty byly top v roce, kdy jste se narodila: 

Další články ze světa módy a stylu naleznete na webu zeny.cz