Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Český design: Studentka navrhla botu, která se bude prodávat po celém světě

Video se připravuje ...
24. května 2017 | 06:00

Studentka Linda Zabilková z Ateliéru designu oděvu a obuvi Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze vytvořila svůj první pár bot pod vedením návrhářky Liběny Rochové. S ním zvítězila v designové soutěži a nyní se její boty budou prodávat po celém světě!

Baťa Young Designers Challenge se konal letos poprvé a účastnilo se ho osmnáct studentů. Na začátku bylo šest pánských a šest dámských podešví, na které studenti tvořili svá díla. Během procesu navrhování a výroby se potýkali s mnoha úskalími. Linda měla originální nápad: umístit tři magnety do boty tak, aby se na ně daly variabilně připínat různé ozdoby a tím se měnil jejich ráz. Magnetky se staly docela oříškem.

„Technicky jsme bojovali právě s prvkem magnetů. Museli jsme to vymyslet tak, aby vše opravdu drželo, neobrátila se polarita, aby se to vůbec dalo vyrobit, protože se jedná o magnet a všechny stroje jsou kovové. Což nám značně zkomplikovalo výrobu,” vysvětlovala nám Linda. Boty budou v prodeji právě v prodejnách Bati v mnoha zemích,
v Česku za necelých šestnáct set korun. Sady magnetků, které si můžete dokoupit, stoji kolem dvou set korun.