Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Český design: Jak se vyrábí stříbrné šperky?

Video se připravuje ...
Česká móda: Jak se vyrábí stříbrné šperky
VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ
28. dubna 2017 | 06:00

Vyzpovídaly jsme pro vás šéfdesignéra české značky Moshna. Ten nám prozradil, jak vlastně vznikají šperky. Podívejte se, jak vypadají první návrhy, z čeho se vyrábí šperk a z čeho řetízek.

Každá žena má ráda šperky, ale jen málokdo ví, co všechno stojí za jejich výrobou. V první fázi musí samozřejmě přijít nápad designérů, který se potom hrubě načrtne. Náčrty se poté vygenerují v počítači a nakonec vznikne propracovaný technický výkres, podle kterého laserové stroje vytvoří základ šperku.

K výrobě stříbrných šperků jsou potřeba dva základní komponenty. Jedním z nich je stříbrný plech, do kterého laser podle výkresů vyřeže konkrétní tvary.
Druhým je stříbrný drát, ze kterého se vyrábějí řetízky. Technologií tažení se upravuje do různých průměrů podle toho, jak silný řetízek se zrovna vyrábí. 

V této chvíli přicházejí na řadu zlaté české ručičky. Jednotlivé komponenty je potřeba sestavit dohromady, vyleštit je, je nutné vytlouct požadované tvary a zasadit kamínky. Nakonec se šperk umístí do krabičky, která je v případě Moshny označena holografickou nálepkou, která garantuje kvalitu stříbra a to, že byl šperk vyroben v Čechách.

Takto se vyrábějí české stříbrné šperky:

Video se připravuje ...
Česká móda: Jak se vyrábí stříbrné šperky • VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ

Zde sledujte další videa z oblasti českého designu.

Autor: red