Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jak v zimě pečovat o funkční prádlo? Praní na 30 stupňů nestačí, aviváž škodí!

  • 25. ledna 2017 | 06:00

    Pokud každou zimu jezdíte na hory, určitě si neumíte svůj pobyt představit bez funkčního prádla. Ať už strávíte den na lyžích, běžkách nebo nejraději chodíte po horách pěšky, to správné spodní oblečení vám zajistí největší pohodlí a především teplo. Aby vás funkční prádlo hřálo ještě několik sezon, musíte mu věnovat speciální péči.

  • Praní v pračce

    Funkční prádlo je třeba pravidelně prát, přestože se vám na první pohled zdá čisté, je suché a voní. Při vypařování potu se v prádle usazují nečistoty, které mohou oblečení po estetické stránce poškodit. Před prvním praním si přečtěte pokyny pro praní uvedené na etiketě funkčního prádla nebo na obalu.

    „Funkční určitě můžete prát v pračce, a dokonce doporučuji ho prát na nejvyšší možnou teplotu, jaká je doporučena od výrobce prádla. A to z důvodu vyšší hygienické čistoty. Praní na 30 °C je nedostatečné. Umělé vlákno jako takové snese opravdu vysokou teplotu praní, problémem jsou dnes spíše potisky, membrány a zipy, které většinou nesnesou teplotu vyšší než 40 °C," říká marketingový specialista značky Craft Marek Pospíšek. Funkční prádlo je vždy lepší prát naruby. Zipy, suché zipy nebo plastické nášivky mohou totiž způsobit u jemnějších pletenin zatržení.

    Praní prádla
    Autor: Shutterstock.com

    Jak vyčistit filtr u pračky?

    Video se připravuje ...
    Jak vyčistit filtr u pračky? • VIDEO: Irena Sládečková
  • Nepoužívejte aviváž

    Vyvarujte se používání aviváží a jiných pracích prostředků, které obsahují aviváž. U běžného prádla sice aviváž zvyšuje pohodlí při nošení, ale u funkčního vytváří takzvaný film na jednotlivých vláknech a ucpává póry tkaniny, která tím pak ztrácí své funkční vlastnosti. Stejně jako aviváž jsou pro funkční oblečení nevhodné i jakékoliv přípravky pro odstranění skvrn i změkčovače vody.

    Na svahu musíte být vidět!
    Autor: Shutterstock

    Jaké termoprádlo si vybrat na běžky?

    Video se připravuje ...
    Termoprádlo na běžky • VIDEO: Adam Balažovič
  • Sušička i žehlička jsou mimo hru

    Dalším krokem ke správné péči je správné sušení. Funkční prádlo nikdy nedáváme do sušičky, ale vždy ho necháme volně usušit. Nedoporučuje se ani žehlení, spálili byste tím vlákna tkaniny. Navíc se syntetické materiály příliš nemačkají. Pokud nosíte bambusové funkční oblečení, které se po vyprání může trochu zmačkat, na nízkou teplotu a vždy naruby ho můžete lehce přežehlit.

    xx
    Autor: Profimedia

    Jak správně vrstvit?

    Video se připravuje ...
    Jak správně vrstvit vám poradí odborník • VIDEO: Adriana Krátká

Diskuse ke článku
.