Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Balíme na dovolenou: Jaké zavazadlo si vybrat a jak si nejlépe zabalit a nezešílet?

Video se připravuje ...
Jak si vybrat zavazadlo a co nejlépe si zabalit na cesty?
VIDEO: Adam Balažovič
20. července 2016 | 06:00

Každý rok řešíme to samé: "Jak to do toho kufru všechno nacpu?" Přitom stačí osvojit si pár pravidel a balení na dovolenou přestane být noční můrou. Poradíme vám, jak na to!

Vybíráme zavazadlo

Než vyrazíte pořizovat zavazadlo, je důležité se zamyslet nad tím, jaký druh dovolené vás čeká. Pokud dáváte přednost aktivní dovolené, během které se často přesouváte z místa na místo, je pro vás ideální krosna nebo sportovní taška na kolečkách. Na odpočinkovou dovolenou se zase hodí kufr na kolečkách. Pokud létáte často na prodloužené víkendy do zahraničí, bude vám stačit příruční kufr, který si vezmete s sebou na palubu. Na dlouhé dovolené u moře budete rozhodně potřebovat větší. Navíc mnohdy je třeba, aby v kufru zbylo místo i na oblečení vašich ratolestí.

Pokud chcete investovat do kvalitního zavazadla, které vám dlouho vydrží, rozhodně myslete na to, že by mělo mít dvojitá otočná kolečka pro snadnou manipulaci a výsuvnou trolej. Na tu můžete umístit ještě příruční zavazadlo nebo alespoň polštářek. Kufr by měl mít také bezpečnostní zámek, uvnitř by měl být rozdělený textilní přepážkou a nesmějí chybět ani popruhy, které udrží obsah kufru na svém místě.

Jdeme balit

Ikea, 149 Kč
Autor: archiv firem
Nikdy věci do kufru jen tak ledabyle neházejte, balení musí mít řád! Nejprve vyskládejte dno těžšími věcmi, jako jsou knihy nebo boty. Boty vždy raději zabalte do látkového nebo igelitového pytlíku, aby vám například podpatek neponičil kufr nebo oblečení. Následně zabalte džíny, plážovou tašku a ručníky. Až teprve na vrch dejte jemné halenky, šaty, tuniky a šátky. Vzniklé mezery vyplňte spodním prádlem, plavkami nebo kapesníky. Jemné oblečení vždy balte do kufru takzvanou rolovací metodou, díky které se vám nezmačká a také zabere méně místa. Pokud si s sebou balíte pásek, nikdy ho nemotejte, mohl by popraskat. Ideální je ho rozprostřít po obvodu kufru. 

Pokud chcete ušetřit co nejvíce místa, pořiďte si kompresní pytlíky, ze kterých vyfouknete vzduch, a oblečení tak zabere opravdu minimum místa. Pomoci vám můžou také nejrůznější organizéry, díky kterým budete mít přehled, kde co v kufru máte. Pamatujte i na to, že kufr by neměl být nacpaný k prasknutí. Jednak hrozí, že se poničí zip, jednak vám nezbyde místo na žádné suvenýry.

Video se připravuje ...
Jaký kufr si smíme vzít na palubu letadla? Poradíme vám, abyste neplatili vysoké pokuty! • VIDEO: Adam Balažovič