Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

100 let módy: Podívejte se na kabelky našich maminek a babiček! Co v nich nosily?

Video se připravuje ...
Jak se změnily vzhled kabelek za 100 let?
VIDEO: youtube.com/mode.com
8. července 2016 | 06:00

Snad každá žena miluje kabelky! A ani před sto lety tomu nebylo jinak. Kabelky, které nosily naše babičky, by teď byly hodnotným sběratelským kouskem. Třeba ty naše budou jednou také. Podívejte se, jak se jejich vzhled za desítky let změnil.

Možná máte doma schovaný poklad v podobě kabelky po prababičce nebo babičce. Tehdy bohaté dámy nosily kabelky se zlatým nebo stříbrným rámem protkané krajkou nebo stříbrnou nití. V žádné z těchto kabelek nechyběl vějíř a kapesníček. Tvarově velmi podobné kabelky, ale z rozdílného materiálu se nosily zhruba dalších třicet let. Ve 40. letech se zrodila psaníčka, která ženy milují dodnes. Dříve byla jen trochu více nazdobená.

V 60. letech se konečně začaly nosit velké praktické kabelky, do kterých se vešlo něco víc než jen rtěnka, tabatěrka, hřebínek a kapesníček. Modely této doby byly velmi často zdobené barevnými kamínky a flitry. Zhruba o deset let později se staly hitem barevné proutěné kabelky. Jak to bylo dál a která kabelka je symbolem dnešní doby, to se dozvíte ve videu!

kabelka
Autor: Shutterstock