Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

100 let ženských křivek: Jak se v průběhu let měnily ideály?

Video se připravuje ...
Women's Ideal Body Types
VIDEO: Youtube.com
20. května 2016 | 06:00

Současný ideál krásy představuje zdravě vypadající postavu, v minulosti bylo vše jinak. V průběhu let se ideály ženského těla měnily. Chcete vědět, kdy byly v kurzu plné tvary, nebo naopak vyhublé postavy? Podívejte se na video.



Již ve starověkém Egyptě se řešily ideály ženské krásy. Nejdůležitější byly štíhlé paže a vysoko posazený pas. V antickém Řecku byly v kurzu světlá pleť, plné tvary a tělo ve tvaru švestky. V Číně v dynastii Chan kolem roku 206 př. n. l. se ujaly bledá pleť s útlým pasem a malými chodidly. V období renesance si ženy nemusely dělat starosti s nedokonalými křivkami, v kurzu byly plné boky i ňadra, nevýrazný pas a opět světlá pleť. 

V 19. století se začaly nosit korzety, které podporovaly ideální siluetu. Ženy měly mít útlý pas a plné boky. Ve 20. letech se vše změnilo, letěla chlapecká postava s malými ňadry. Ve 30. letech se v Hollywoodu ujala figura přesýpacích hodin. Následují 60. léta, která jsou také známá díky Twiggy, která splňovala ideály perfektní postavy té doby. Štíhlá postava s dlouhýma nohama a velkýma očima. V 80. letech se ideál změnil na postavu štíhlou, ale stále zachovávající křivky. To se o deset let později změnilo na vyhublou, nezdravě vypadající postavu. V současnosti nejideálnější postavu představují ploché břicho, zdravě vypadající prsa a boky.

Autor: Markéta Tošnarová