Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Plastové boty jsou čím dál oblíbenější: Kde se dají koupit?

20. května 2015 | 06:00

Plastové boty jsou u žen rok od roku oblíbenější. Jsou totiž barevné, voňavé, nepřehlédnutelné, a navíc neuvěřitelně pohodlné. Za ty opravdu kvalitní kousky si sice trochu připlatíte, ale zase je nebudete chtít už nikdy sundat z nohy. Jsou však plastové boty pro naše nohy zdravé? A kde je vlastně můžeme pořídit?

Plastové boty rozhodně nejsou ve světě módy žádnou žhavou novinkou. Kdo je na počátku 90. let neměl, jako by nežil. Pak se stejně jako třeba džínové bundy stáhly na pár let do ústraní a zhruba tři sezony zpět se opět vrátily mezi žhavé módní trendy. V průběhu let trochu změnily podobu, ale otázkou zůstává, jestli jsou pro naše nohy vůbec zdravé.

Škodí nám?

Plastové boty z tržnic a levných pouličních obchůdků vám rozhodně nedoporučujeme. Pokud v nich dvakrát týdně vyběhnete na zahradu pověsit prádlo nebo vynést smetí, nemohou vám ublížit, ale časté nošení je velmi nebezpečné. Jiné je to s patentovanými, a navíc hypoalergenními plasty, ze kterých vyrábějí své boty například značky Crocs, Melissa nebo Juju.

„Plastové boty nejsou špatné, není to ale tak, že by plastová obuv byla vhodná pro každého. Zákazníci by měli vždy přihlédnout k aktuálnímu stavu svých nohou, zvláště co se týká podélné i příčné klenby nohou. Problematická noha totiž potřebuje na míru vytvořenou speciální dynamickou vložku, jež má korektivní funkci a napravuje stav chodidla,“ řekla před časem Petra Kliková z podologického centra Esthesia.

„Plastové boty mají tu výhodu, že se teplotou a vahou těla tvarují na míru zákazníkovi. To znamená, že zákazníkovi je bota příjemná a je zde prostor pro tvarování spodní části boty na míru. Nicméně pokud je noha nezdravá, může to spíše ublížit. Co se pak pocení týče, plastové boty na tom nejsou hůře než jiné materiály. V letních měsících jsou ideální boty otevřené, ve kterých může noha větrat. Plastová bota je navíc příjemná, jelikož se po nošení dá lehce omýt, a tím pádem se boty lépe udržují a bakterie se v nich tolik nemnoží,“ dodává podoložka Kliková.

Juju

Britská značka Juju již v roce 1986 vyráběla tehdejší fenomén – boty jménem British Jelly Shoe, které byly recyklovatelné a takzvaně vegan friendly. Za stejných postupů vyrábí ikonické boty z barevného PVC i dnes. V této sezoně Juju představuje legendární tvar bot s „traktorovou“ podrážkou a širokými pásky, který se právě teď vrací do módy.  V kolekci jaro/léto 2015 najdete kromě sandálků s podpatkem i bez něj také pletené sandálky, různé druhy balerínek a vysoké plastové tenisky. Co se barev týče, kromě černobílé a průsvitné klasiky se můžete těšit na průhlednou verzi se třpytkami, petrolejovou, vínovou, kobaltově modrou a sladké pastely.

Crocs, 1499 Kč
Autor: archiv firem

Crocs

Mezi prvními plastovými botami současnosti byly nevzhledné děrované "papuče". Zanedlouho však světová značka dokázala, že plastové boty můžou vypadat i elegantně. V aktuální kolekci Crocs najdete nejen obuv, která se hodí do domu a na zahradu, ale i žabky, balerínky, polobotky, tenisky, a dokonce i lodičky. Měkkost, lehkost a odpruženou stélku zajišťuje kvalitní materiál Crosslite, díky kterému se vám navíc ani v létě nebudou potit nohy.

Melissa a MEL

Nádherné, designové boty od brazilské značky Melissa a její "levnější sestry" MEL sice nejsou tak pohodlné, abyste v nich vyrazila na celodenní túru, ale běžný pracovní den v nich zvládnete bez problémů. Balerínky, sandálky, žabky a lodičky mají velmi hravý a barevný design. V jejich kolekcích najdete stovky kombinací tvarů, barev a motivů, takže je opravdu z čeho vybírat. Boty této značky si navíc zamilujete díky nádherné "žvýkačkové" vůni, která z bot nikdy nevyprchá a zaručí vám krásně voňavé nožky i po celodenním nošení.

Další značky oblíbených bot naleznete v naší fotogalerii!