Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Jak si správně vybrat boty? Zahýbejte palcem a projděte se!

15. května 2015 | 06:00

Milujete nákupy bot? Při jejich pořizování byste se neměla řídit pouze designem, ale také účelností, tvarem a správnou velikostí. V botách trávíte celý den a mělo by se vám v nich především příjemně a pohodlně chodit. Poradíme vám, jakých chyb se při nákupu bot vyvarovat a jak si vybrat ideální obuv, která vám padne jako ulitá.

Zahýbej tím palcem

Boty si nejdřív pořádně vyzkoušejte vsedě i vestoje. I když na nákup máte málo času, vždy si alespoň na chvilku obujte obě boty, protože mnoho lidí má rozdílná chodidla a obuv by vám nemusela sedět. Vždy si vybírejte boty o půl centimetru větší, než je vaše velikost, a ihned po obutí v nich zahýbejte palcem. Pokud mají prsty dostatek místa, zabráníte bolestivé deformaci prstů i otlakům.

Nakupujte odpoledne

Boty si kupujte ideálně v odpoledních hodinách, kdy jsou nohy po celém dni trošku oteklejší. Díky tomu vám pak bude nová obuv dokonale sedět během celého dne.

Asos.com, cca 900 Kč
Autor: archiv firem

Projděte se

„Dbejte také na to, aby pata doléhala přesně na konec boty a nohy se nevyzouvaly. V obchodě se v nich několikrát dlouze projděte, ať máte jistotu, že opravdu sedí. Při zkoušení mějte na sobě ponožky nebo silonky podobné těm, které pak v botách budete nejčastěji nosit,“ radí Veronika Sajdoková ze společnosti CCC.

Dopřejte si komfort

Maximální pohodlí si zajistíte vhodnými vložkami do bot, které pomáhají redukovat pocení, ale působí i preventivně při potížích s plochýma nohama. "Na trhu je velká nabídka antibakteriálních, gelových i speciálních vložek klidně i do dámských lodiček. V létě oceníte i gelové polštářky do žabek. Noha v nich neklouže, a navíc zabraňují oděrkám z meziprstového pásku," doporučuje odbornice.

Dětská noha jako v bavlnce

Dětské nohy jsou mnohem citlivější než ty naše, a navíc také lehce poškoditelné. Proto je velmi důležité, aby dětská bota byla opravdu kvalitní a dokonale seděla. Rozhodně nestačí, když vám vaše dítko během zkoušení bot řekne, že boty dobře sedí. Vždy to zkontrolujte i vy, protože dětské nohy mají sníženou citlivost vůči bolesti. Jejich obuv by měla být o 15 mm větší, než je noha. Důležité je kupovat boty s dostatečně širokou špičkou. Ty úzké mohou rostoucí dětské nohy deformovat.

U výběru dětských bot se nikdy neřiďte heslem „to se časem rozšlápne“. Vaše ratolesti by také neměly po sobě dědit obuv. Bota je vždy vytvarována podle svého prvního majitele a dalším "nositelům" může poškodit přirozený tvar chodidla. 

Vyberte si v naší fotogalerii trendové a pohodlné mokasíny, ve kterých se budete cítit jako v bavlnce!