Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jak pečovat o oblečení, aby džíny nevybledly a svetry neměly žmolky

  • Pečujte o své oblečení, aby vypadalo skvěle co nejdéle!
    25. března 2015 | 06:00

    Každá milovnice módy se musí naučit o své oblečení správně pečovat, aby se z něj mohla radovat co nejdéle. Naučte se správně skládat, prát i sušit své oblíbené módní kousky a uvidíte, že budou vypadat jako nové klidně i po letech intenzivního nošení!

  • Ukládání oblečení

     

    1. Svetry ani mikiny nevěšte na ramínka, jinak se vám "obtisknou" do ramenou a oblečení ani po vyprání nebude mít původní tvar. Pečlivě je složte do komínků, jen tak vydrží jako nové!

     

    2. Na jemné halenky a svetry si pořiďte dřevěná ramínka, ze kterých oblečení nesklouzne. Vyvarujete se tak toho, že se bude hedvábná blůzka válet zmačkaná na dně skříně.

    Autor: Profimedia

     

    3. Široká plastová ramínka si zase schovejte pro saka, která na tenkých a krátkých ramínkách ztrácejí původní tvar. Masivní ramínka tlačí ramena směrem dopředu, a sako vám tak perfektně padne i po letech.

     

    4. Skládáte si oblečení do úhledných komínků, ale stejně je zmačkané? Musíte se naučit dávat na sebe maximálně 5 kousků oblečení (u tenkých triček můžete i více). Když jsou totiž komínky nacpané až "ke stropu", i perfektně nažehlené a pracně složené oblečení se zmačká.

     

    5. Pokud máte velkou skříň nebo poličky od země až ke stropu, ukládejte oblečení zhruba do stejné výšky, v jaké ho nosíte na těle. Takže dole jsou boty, pak kalhoty, trička a nakonec u stropu šály, šátky, klobouky a čepice.

  • Praní a sušení oblečení

     

    6. K jemným halenkám a tričkům s různými aplikacemi (kamínky, flitry, cvočky) se musíme při praní chovat velmi šetrně. Ideální je samozřejmě vyprat je v ruce, ale pokud se nechcete vzdát pohodlí, stačí je obrátit naruby a vložit do ochranné síťky na praní.

     

    7. Aby si kalhoty a džíny při častém praní udržely původní barvu, vždy před vložením do pračky je zapněte a otočte naruby.

    Praní, pračka
    Autor: Shutterstock

     

    8. Pokud chcete, aby vaše podprsenky vydržely co nejdéle jako nové, perte je v ruce. Vysoké teploty a aviváž jim totiž dávají pořádně zabrat. Pokud je však chcete mermomocí vyprat v pračce, zapněte je do ochranné síťky, vynechte aviváž a po vyprání je rukou vytvarujte.

     

    9. Sušení svetrů je docela věda. Nesmějí se totiž věšet na ramínka ani pověsit za kolíčky na sušák. Po vyprání svetr rukou jemně vyždímejte, pak ho rozprostřete na suchý ručník a jemnými mačkavými pohyby vysajte ručníkem přebytečnou vodu. Nakonec svetry rozložte na rovnou a čistou plochu a nechte je doschnout.

     

    10. Když před praním narazíte na oblečení, na kterém jsou zbytky make-upu nebo rtěnky, nastříkejte na skvrnu holicí pěnu nebo lak na vlasy a nechte cca 15 minut působit. Pak hoďte oblečení do pračky, jak jste zvyklá.

  • Babské triky

     

    11. K přišití knoflíku použijte místo klasické bílé nitě dentální nit, která je mnohem silnější. Knoflík tak bude na svém místě držet už napořád!

     

    12. Pokud vám na domácí oděv vystříkne při vaření olej, nemusíte se ho nutně zbavovat. Stačí hned po nehodě posypat skvrnu dětským nebo transparentním sypkým pudrem, vetřít ho do látky a nechat chvíli působit. Pudr vytáhne mastnotu a se zbytkem si hravě poradí pračka.

    Zatočte s nechtěnými skvrnami!
    Autor: Shutterstock.com

     

    13. Když se večer vrátíte ze zakouřeného prostředí a máte pocit, že vaše džíny by během noci "provoněly" celý byt, strčte je před spaním do igelitového sáčku a zavřete ho do mrazáku. Mráz zaručeně "zabije" všechny pachy a vy v nich ráno můžete vyrazit klidně i do práce!

     

    14. Když si nechtěně odřete nové boty, je to k naštvání. Než je ale přestanete nosit, zkuste rýhu začistit zubní pastou a nakonec celé boty vyleštit kapkou jakéhokoliv oleje na vaření.

     

    15. Častým nošením a praním se na svetrech tvoří nevzhledné žmolky. Těch se hravě zbavíte hrubou částí nové a suché houbičky na nádobí. Žmolky se na hrubé ploše zachytí a svetr bude jako nový. Skvěle také funguje elektronický odstraňovač žmolků, který zakoupíte zhruba za 300 korun.

Diskuse ke článku
.