Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Desatero moderního praní: Zapomeňte na předpírku a sypké prací prášky!

  • 22. února 2015 | 06:00

    Praní je pro většinu žen ne příliš oblíbená činnost. Všechno je však otázkou systému a cviku. Osvojte si spolu s námi několik jednoduchých triků, které vám ušetří čas, námahu i peníze. Přečtěte si našeho průvodce moderním praním!

  • Perte při nízkých teplotách

    V dnešní době je moderní myslet nejen ekonomicky, ale i ekologicky. Zapomeňte tedy na finančně nevýhodné praní při vysokých teplotách a perte zastudena. S pomocí kvalitních pracích prostředků se takového praní nemusíte vůbec bát. Například kvalitní prací gely odstraňují skvrny hned od začátku pracího cyklu, takže není důvod oblečení vystavovat příliš vysokým teplotám.

    Persil Gel Color, prací gel, cca 100 Kč/20 praní.
    Autor: archiv firem
  • Zapomeňte na předpírku

     

    Dnešní prací prostředky jsou mnohem účinnější a výkonnější, proto skutečně není nutné oblečení předpírat. Bez předpírky šetříte nejen elektřinu, ale i své oblečení, které se při vysokých teplotách rychleji ničí.

    Frosch, eko prací gel na barevné prádlo, cca 200 Kč/1,5 l
    Autor: archiv firem
  • Pračku nepřeplňujte

     

    Objem bubnu pračky naplňujte ideálně do 80 procent. Oblečení tím umožníte potřebný pohyb uvnitř bubnu, a prací prostředek tak snadněji pronikne do hloubky vláken. Navíc se tímto způsobem látky při praní tolik nepomačkají a vy si ušetříte zdlouhavé a často nenáviděné žehlení.

    Excel, aviváž změkčující prádlo a odstraňující nežádoucí projevy antistatické elektřiny, 48,90 Kč.
    Autor: archiv firem
  • Kvalitní pračka nad zlato

     

    Existuje mnoho testů kvality, z nichž se dá snadno zjistit, které pračky perou dobře, jsou energeticky výhodné a minimálně poruchové. Pokud nechcete během každého praní zbytečně utrácet, raději investujte do energeticky úsporné "mašiny", která dokáže snížit spotřebu vody i elektřiny. Jestliže perete více než dvakrát týdně, úsporu zaručeně pocítíte. Nezapomínejte pračku také pravidelně čistit – vydrží vám pak mnohem déle jako nová.

    Denk mit, kapsle pro barevné prádlo, k dostání v drogeriích DM.
    Autor: archiv firem
  • Zkoušejte novinky

     

    Klasickým sypkým pracím práškům už téměř odzvonilo, dnes se do popředí dostávají prací gely a tablety. Velkou výhodou gelů je, že stačí použít jen malou odměrku, která se umisťuje přímo do bubnu pračky, a nastavit cyklus praní na nízkou teplotu. Tabletu zase jednoduše "hodíte" do bubnu mezi prádlo a je to!

    Persil Expert DuoCaps, tablety na praní, cca 115 Kč/15 ks.
    Autor: archiv firem
  • Se žehlením to nepřehánějte

     

    Mnoho moderních žen dnes už vůbec nežehlí. Oblečení po vyprání jednoduše pověsí na sušák a nechají uschnout. Materiály jsou dnes nemačkavé a přizpůsobivé. Jste-li však ohledně žehlení neoblomná, alespoň si ho můžete usnadnit. Prací gely mají totiž v kombinaci s avivážemi výjimečnou vlastnost – chrání vlákna tkanin. Oblečení se tak méně mačká, lehce se žehlí a déle si udrží nový vzhled.

    Silan Soft
    Autor: archiv firem
  • Nezapomeňte třídit

     

    Stále platí, že třídění prádla před praním se vyplatí. Pokud se obáváte, že vaše oblečení v pračce pustí barvu, raději ho před vložením do pračky namočte v umyvadle s pracím gelem. Bude-li voda zbarvená, rozhodně oblečení nedávejte do pračky mezi ostatní. Týká se to zejména oblečení s výraznými, sytými barvami, jako je například zářivě červená. Nebojte se, že by gel zanechal na barevném oblečení stopy, stačí ho jen smýt vodou a je pryč.

    Praní
    Autor: Shutterstock
  • Perte všechno!

     

    Je jen velmi málo látek, které se nedají v moderních pračkách vyprat. Kdysi do této kategorie patřily například jemnější tkaniny. Dnešní pračky již mají programy vhodné i pro ty nejjemnější materiály, takže můžete vyprat skutečně téměř vše. Úsporné programy rovněž umožňují naplnit pračku jen do půlky s poloviční spotřebou vody, takže se nemusíte bát, že na 10 kousků oblečení spotřebujete stejné množství vody a energie jako na celou čtyřkilovou várku.

    Ariel, prací kapsle, cca 150 Kč/15 ks
    Autor: archiv firem
  • Využívejte prací programy

     

    Před dvaceti lety se používaly maximálně tři programy: předpírání, „na šedesát“ a "pereme vlnu". Dnešní moderní pračky mají nekonečně mnoho pracích programů, a tedy i možností. Pokud používáte jen jeden nebo dva, děláte chybu. Zkuste někde najít návod k použití a možná budete překvapeni, co všechno vaše pračka dokáže. Třeba i zjistíte, že na lavor pro ruční praní můžete už nadobro zapomenout.

    Frosch, hypoalergenní aviváž s vůní šípkové růžě, 71 K4/750 ml
    Autor: archiv firem
  • Vana je na koupání, ne na praní

     

    Retro je sice v módě, ale při praní to neplatí. Hodiny máčení špinavého prádla ve vaně jsou už dávno pryč. Moderní pračky a prací prostředky si poradí i s těmi nejzažranějšími skvrnami, takže vana může opět sloužit k relaxaci ve voňavé koupeli při svíčkách, a ne k vláčení se s těžkým mokrým prádlem. 

    Praní, pračka
    Autor: Shutterstock

Diskuse ke článku
.