Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Již 15 let bojují boubelky za pěkné šaty! Konečně mají z čeho vybírat a my víme kde!

12. února 2015 | 06:00

Pamatuji si, jak jsem kolem roku 2000 odcházela se slzami na krajíčku téměř z každého obchodu s oblečením. Pro mladou holku s velikostí 44 zkrátka nic neměli. Dnes si mohu vybírat v desítkách kamenných obchodů, e-shopů, a dokonce i z modelových kolekcí slavných návrhářů! Zdá se, že boubelky si vydobyly své místo na slunci! A že jim to na něm sluší!

Když se v roce 2000 objevila kyprá Britka Sophie Dahl nahá na billboardech značky Yves Saint Laurent, způsobilo to nejen velký skandál, ale také malou revoluci. Jako první modelka s velikostí nad XXS vůbec se dostala na obálky a stránky nejluxusnějších módních magazínů světa a přehlídková mola věhlasných návrhářů.

Ačkoli tehdy módní experti tvrdili, že se jedná jen o krátkodobý výstřelek a módě budou nadále kralovat vychrtliny, po patnácti letech je plus size móda a plus size modeling zřejmě nejrychleji rostoucím odvětvím módního průmyslu.

Sophie Dahl
Autor: profimedia.cz

Vzhůru na přehlídková mola

Kouzlo ženských křivek objevil i světově uznávaný módní návrhář Jean-Paul Gaultier, který před pěti lety poslal na molo korpulentní zpěvačku Beth Ditto, aby všem ukázal, že jeho modely mohou nosit všechny typy žen. O rok později do své přehlídkové show Spring 2011: Ready to Wear obsadil jako hlavní hvězdy dvě plus size modelky Marquitu Pring a Crystal Renn. Pozadu nezůstal například ani britský módní návrhář John Galliano. Kolekci pro ženské křivky nabízí také Ralph Lauren či italská MaxMara pod značkou Marina Rinaldi.

Na nákupy s radostí

Pozadu nezůstávají ani oblíbené módní řetězce. V obchodech F&F, Mango, Lindex nebo H&M se s každou novou sezonou objeví i nová plus size kolekce a i své standardní řady nabízejí alespoň do velikosti 44. Řada značek vyrábí celé své kolekce až do velikosti 50 nebo 52 – jako např. Marks and Spencer či Next. A dokonce i v prodejnách Zara, Mango, Reserved, Orsay či Pietro Filipi narazíte na kousky ve velikosti 44. A v Promodu jsou k dostání velikosti 46 a 48. Zkrátka konečně někomu došlo, že i ženy, které nechrastí kostmi, mají nárok na módní a trendy oblečení.

Bára Bartáková je ve svém oboru v české republice jedničkou!
Autor: archiv Barbory Bartákové

Modelky nám dodávají sebevědomí

Již zmiňovaná Sophie Dahl působila tehdy mezi vychrtlými modelkami jako zjevení a vlastně v té době neměla konkurenci. Její méně slavné kolegyně se dostaly maximálně na stránky katalogů či několika na boubelky zaměřených časopisů, jako je např. Curve. Dnes se krásky jako Chrystal Renn, Kate Dillion, Tara Lynn či Candice Huffane běžně objevují v magazínech, jako jsou Vogue, Elle či Glamour, i na přehlídkách v rámci módních týdnů v New Yorku, Londýně i v Paříži. Za rozmach plus size modelingu můžeme vděčit především e-shopům. Aby totiž prodaly oblečení větších velikostí, musely ho také nafotit na modelkách větších velikostí. Ty pak postupně pronikly i do tištěné sféry a na přehlídková mola. Mimochodem, mezi špičku boubelatých modelek pronikla i Češka Barbora Bartáková, která pracuje pro značky Asos či Junarose. 

O obrovský poprask se v poslední době postarala vycházející hvězda plus size modelingu Tess Munster, která váží 118 kilogramů! Přestože má vysokou nadváhu a tetování po celém těle, nafotila nádherné snímky pro Vogue. O tom si většina vyzáblých modelek může nechat jen zdát! 

Tess Munster
Autor: Instagram

Kam za plus size nákupy v ČR:

Značka Typ obchodu Popis
F&F kamenný, řetězec Celý sortiment nabízí do velikosti 46, navíc každou sezonu přichází se speciální plus size kolekcí do velikosti 56.
H&M kamenný, řetězec, brzy spustí také e-shop Většinu kolekcí nabízí do velikosti 44 (s výjimkou Divided), současně každou sezonu připravuje vlastní plus size kolekci.
Marks & Spencer kamenný, řetězec Sortiment nabízí do velikosti 50 a také řadu PLUS do velikosti 56.
Lindex

kamenný, řetězec a e-shop

Prodává kolekci Generous ve velikostech 44 až 54.
C&A kamenný, řetězec Kolekce Canda, Jessica a Six Your Sense nabízí i ve velikostech nad 42.
Mango  e-shop Zatím jen ve svém e-shopu nabízí plus size kolekci Violeta do velikosti XXL, v obchodech občas narazíte na velikost 44, ale je spíš menší a odpovídá zhruba 42 v H&M.
 Asos.com   e-shop Většinu produktů nabízí do velikosti 44 až 46 a pyšní se také vlastní kolekcí Curve do velikosti 58 a výběrem ze sortimentu dalších plus size značek. Doručuje do ČR zdarma.
 Plnekrivky.cz   e-shop Nabízí modely populární plus size značky Igigi.
 Next kamenný, řetězec Nabízí kolekci Plus fit do velikosti 56, většinu běžných dámských kolekcí nabízí do velikosti 50.
 Marina Rinaldi  kamenný Luxusní obchod s italskou plus size módou z dílny návrhářů známé firmy MaxMara.
 LaneBryant.com  e-shop Doručuje i do ČR. Specializovaná plus size značka do velikosti 58.