Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nejčastější otázky o košilích, které vás zajímají!

29. ledna 2015 | 08:00
Prezentace klienta |

Pokud chcete udělat partnerovi radost novou košilí, myslete také na to, z jakého je materiálu, k jaké příležitosti ji bude nosit a – v neposlední řadě – zda mu bude košile sedět. Udělali jsme pro vás průzkum mezi oběma pohlavími, jaké otázky vás ohledně košilí zajímají nejvíce. V článku na ně přinášíme odpovědi.

Co je to frakovka?

Jana, Hradec Králové

Název košile frakovka je odvozen od tzv. frakového límečku. Jde o společenskou košili, která má límeček klopený pouze v přední části. Košile má zapínání skryté pod légou a manžeta rukávu se zapíná na manžetové knoflíčky. Jde o společenskou košili, která se kombinuje s motýlkem nebo plastronem. Fraková košile je určena pro nošení výhradně do fraku.  

Autor: www.kravatak.cz
 

Autor: www.kravatak.cz

Od jaké výšky potřebuji košili s prodlouženým rukávem?

Jaroslav, Praha

Nedá se přesně určit, od jaké výšky je třeba košile s prodlouženým rukávem. Pánům od výšky 190 cm doporučujeme zvážit tuto možnost: zakoupit košili s prodlouženým rukávem 68 cm nebo případně s extra prodlouženým rukávem o délce 72 cm. Takové košile nabízí například značka Eterna, košili si můžete nechat ušít přímo na vaše míry.  

Autor: www.kravatak.cz

Když nosím kravatu, mohu si nechat knoflíček límečku pod kravatou rozepnutý, aby mě košile neškrtila?

Zdeněk, Brno

Je nám líto, ale pohodlí musí stranou, knoflíček límečku nemůžete mít dle etikety nikdy pod kravatou rozepnutý. Z vašeho dotazu ovšem vyplývá, že máte špatně vybranou velikost košile. Košile by nikdy neměla na uživatele působit nepříjemně. Prvním krokem k výběru je stanovení správné velikosti. Začněte měřením obvodu okolo krku. Mezi krk a metr stačí vložit jeden prst, a to právě zajistí, abyste při nošení košile nepociťoval nepříjemné škrcení.  

Autor: www.kravatak.cz

Nesedí mi žádná košile, mám silnější krk, a i přestože je mi límeček košile akorát, tak v těle je košile příliš široká.

Mirek, Praha

Jsou dvě možnosti. Můžete vyzkoušet střih košile Modern fit. Ten se od klasického pohodlného střihu liší tím, že na zadním díle nejsou sámky, a tím košile lépe sedí na těle. Pokud by nevyhovoval ani tento střih košile, neváhejte nechat si zhotovit košili na míru. Můžete kombinovat rozdílný obvod okolo krku s různými velikostmi v těle, a to až v rozsahu dvou konfekčních velikostí. 

 

Autor: www.kravatak.cz

Co je dvojitá manžeta?

Lenka, Liberec

Dvojitá manžeta rukávu košile je v současné době oblíbeným módním prvkem pánských košil. Je nezbytnou součástí společenské košile, která se také vyznačuje skrytou knoflíkovou légou. Dvojitou manžetu je nezbytné zapínat na manžetové knoflíčky.

Co znamená úprava Antismell?

Ladislav, Kolín

Jedná se o efektivní, dermatologicky nezávadnou antipachovou úpravu, která patří k nejvýznamnějším inovacím v textilním průmyslu. Nežádoucí jevy, jako jsou cigaretový kouř, tuk či pachy jídel, se prostřednictvím molekuly cyklodextrinu identifikují a při příštím praní odstraní. Takto se uplatňuje účinný princip matky přírody – nežádoucí jevy rozpoznat a pak zlikvidovat. A hlavně – tento efekt vydrží po celou dobu životnosti košile!

Autor: www.kravatak.cz

Z jakých materiálů jsou košile Eterna vyrobeny?

Klára, Zlín

Vysoká úroveň kvality materiálů košil Eterna je přímo vázána na původ vlákna a na důkladný výběr bavlny. Pro Eternu se používají výhradně vysoce hodnotné typy bavlny pocházející ze špičkových oblastí pěstování této suroviny, a to bez použití chemikálií. Tyto přednosti košil jsou doloženy nejvyšším německým certifikátem kvality Öko Tex Standard 100 plus, který je zárukou kvality a bezvadnosti výrobků.  

Autor: www.kravatak.cz

Kvalitní košile Eterna, kravaty a ostatní pánské doplňky naleznete na e-shopu Kravaťák.cz!