Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jak správně pečovat o funkční oblečení: Můžeme ho prát a používat aviváž?

  • O funkční oblečení se musíte dobře starat.
    29. prosince 2014 | 06:00

    Přichází období zimních sportů a dlouhých procházek zasněženou krajinou, na kterých bychom se bez funkčního oblečení neobešli. Jak se ale o tyto zázračné kousky správně starat, aby svou funkci plnily co nejdéle? Můžeme je prát? A jak reagují na aviváž?

  • Jak funguje?

     

    Funkční oblečení nás během zimních radovánek udržuje v suchu a teple. Termoprádlo umí odvádět pot od kůže, což zabraňuje tomu, aby nám během sportu byla zima. Svrchní vrstva v podobě membránových oděvů zase nepropustí dovnitř vodní kapky, ale dokáže propustit vodní páru. To znamená, že v takové šikovné bundě nezmoknete, ale ani se během fyzické aktivity nezapaříte.

     

    Decathlon, 209 Kč
    Autor: archiv firem

     

  • Jak prát funkční prádlo?

     

    Funkční prádlo je třeba pravidelně prát, přestože se vám na první pohled zdá čisté, suché a voní. Při vypařování potu se v prádle usazují nečistoty, které mohou oblečení po estetické stránce poškodit.

    Perwoll Sport & Active, 1 l/109,90 Kč
    Autor: archiv

     

    Prádlo můžete prát v pračce, ale vždy jen na 40 °C a ideálně v některém ze šetrných programů, které pračka nabízí. Funkční prádlo byste ideálně neměli prát v tekutém pracím prostředku a nikdy nepoužívejte aviváž, odstraňovač skvrn ani změkčovače vody, které narušují strukturu vláken. Dejte si také pozor na prací prášky, které v sobě aviváž již obsahují. Po vyprání necháme prádlo důkladně uschnout, v žádném případě nepoužíváme sušičku.

     

    Tip redakce: Snad všechny "sportovkyně" z naší redakce nedají dopustit na Perwoll Sport & Active. Je to prací prostředek, který je navržen speciálně pro sportovní oblečení. Díky vhodnému složení zajišťuje čistotu funkčního prádla a současně i dlouhotrvající svěží efekt. Navíc pečuje o vlákna tkanin a zachovává vlastnosti funkčních materiálů, jako jsou prodyšnost, regulace vlhkosti, odolnost proti větru a rychlé schnutí.

  • Smí se žehlit?

     

    Funkční tílka, trička a legíny se nežehlí. Většinou to ani nebývá potřeba, protože syntetika nemá tendenci se mačkat. Pokud vlastníte šikovné bambusové prádlo, můžete ho žehlit na nízkou teplotu, ale vždy musí být naruby.

    Bambusové tričko, bambutik.cz, 640 Kč
    Autor: archiv firem
  • Jak prát membránové oblečení?

     

    O nepromokavé bundy a kalhoty se pečuje jinak než o klasické funkční prádlo. Membránové oblečení není žádná levná záležitost, proto se vyplatí rovnou zainvestovat do speciálních pracích prášků, které na rozdíl od některých běžných pracích prostředků nezanechávají na tkanině zbytky nečistot. Právě tyto zbytky ucpávají póry svrchní vrstvy a funkce oblečení se snižuje.

     

    Během praní opět vynechejte aviváže, odstraňovače skvrn a změkčovače vody. Po uschnutí si membránové oblečení vyžaduje ještě závěrečnou péči v podobě impregnace. Díky ní padající kapky sklouzávají z oblečení dolů místo toho, aby se vsákly a zabraňovaly odchodu vodní páry.

    Adidas, 1849 Kč
    Autor: archiv firem

Diskuse ke článku
.