Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nosíte správnou velikost bot? Většina žen ne!

Odpovídají vaše boty velikosti vašich nohou?
28. července 2014 | 06:00

Podle výsledků nedávného průzkumu provedeného odborníky se zjistilo, že většina žen nosí špatnou velikost bot. Mnohdy je to způsobené tím, že si před lety změřily nohu, která se však postupem času zmenšila. Jiné ženy si nepadnoucí boty zkrátka koupily, protože se jim líbily.

Může vám to připadat jako banalita, ale dlouhodobé nošení nepadnoucích bot může způsobit bolestivé problémy, jako jsou mozoly, puchýře a kuří oka. V letních botách pak budou vaše nohy vypadat naprosto příšerně a to rozhodně žádná žena nechce.

Velkým problémem mnoha žen je také to, že se zarytě drží své velikosti a neuvědomují si, že každá značka bot se alespoň mírně odlišuje. Proto je třeba si při zkoušení bot přiznat, že nám jednou padne velikost 38 a jindy potřebujeme dokonce 40.

Jak si změřit nohu?

Nejlépe se noha měří pomocí papíru, který položíme těsně ke zdi. Jednou nohou si na něj stoupneme a patu ke zdi přitiskneme. Poté nakreslíme kolmou čáru podél špičky nejdelšího prstu. Vzdálenost od začátku papíru k čáře změříme v centimetrech a převedeme na odpovídající číslo podle tabulky, kterou naleznete všude na internetu.

...
Autor: shutterstock.com

Měřte vždy obě chodidla a kupujte boty podle toho většího. Pokud si pořizujete uzavřenou obuv, měřte si nohy v ponožkách, které odpovídají tloušťce těch, které budete nejčastěji nosit. Pokud naopak pořizujete sandálky, změřte si nohy bosé.

Jak si vybrat padnoucí obuv?

1. Boty si choďte kupovat zásadně odpoledne, tehdy je noha objemnější než ráno. Vyhnete se tak nepříjemnému překvapení, že nové boty jsou vám v pozdějších hodinách nesnesitelně úzké.

2. Vždy si zkoušejte obě boty, protože velikost nohou se lehce liší. Mohlo by se vám stát, že bota padne jako ulitá na jednu nohu a na druhé bude pekelně tlačit.

3. Při pořizování nové obuvi dbejte vždy na to, aby měly prsty dostatečný prostor. Před nimi by měl být centimetr místa a prsty by neměly být příliš přitlačeny k sobě.