Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Historie plavek: Od koupacích plášťů až po bikiny!

  • Jaké se nosily plavky před sto lety a jaké dnes?
    31. května 2014 | 06:00

    Žádný módní kousek neprošel od svého vzniku až do dnes tak velkým vývojem, jako právě plavky. Ve viktoriánském období se ženy koupaly v dlouhých košilích, později nosily koupací šaty se stuhou v pase. A dnes? Bikiny! Podívejte se na to, jak se plavky během let vyvíjely.

  • První polovina 19. století

    V tomto období se ženy koupaly v tzv. koupacích pláštích, které měly dlouhé rukávy a sahaly až na zem. Do moře se tehdy vjíždělo pomocí speciálních vozíků, ze kterých pak ženy slezly po schůdcích přímo do vody. Ihned po vykoupání šly domů a převlékly se zpět do suchých šatů.

    Historie plavek
    Autor: profimedia.cz
  • Konec 19. století

    I v této době bylo zásadní, aby koupací oblek odhaloval co nejméně kůže. Dámy se nejčastěji koupaly v šatech se stuhou v pase a v punčochách.

    Historie plavek
    Autor: profimedia.cz
  • Počátek 20. století

    Na počátku 20. století se plavání začalo konečně uznávat jako sport, především díky Letním olympijským hrám v Athénách v roce 1906. Plavací dres pro ženy byl ovšem stále velmi přísný. Své o tom věděla i australská plavkyně Annette Kellerman, která byla zatčena za plavecké vystupování v plavkách, které odhalovaly nohy, ruce a ramena. Nakonec soudce usoudil, že k lepší pohybu ve vodě je třeba co nejtěsnější úbor a málo látky.

    Historie plavek
    Autor: profimedia.cz
  • 30. a 40. léta

    Délka plaveckých úborů se pomalu, ale jistě zkracuje. Ženy se také mohou radovat z upnutých střihů, které zvýrazňují jejich proporce. Nutností však bylo doplnit plavky o nezbytné doplňky, jako je koupací čepice, sluneční brýle nebo perlový náhrdelník.

    Historie plavek
    Autor: profimedia.cz
  • 1946 - vznik bikin

    V roce 1946 představil francouzský designér Louis Réard něco, co nikdo nečekal, dvoudílné plavky. Pojmenoval je po ostrově Bikiny, kde se testovaly atomové bomby. žádná modelka tehdy nechtěla bikiny předvést, a tak musel Réard najmout exotickou tanečnici z pařížského kasína, která se rázem stala hvězdou.

    Historie plavek
    Autor: profimedia.cz
  • 50. léta

    Téměř deset let od vzniku bikin se konečně dostávají dvoudílné plavky do klasického vybavení na pláž. Průkopnicemi jsou slavné krásky Marilyn Monroe a Brigitte Bardot.

    1952: I Evropa měla svou Marilyn: Brigitte Bardot ve filmu s všeříkajícím názvem Dívka v bikinách.
    Autor: profimedia.cz
  • 70. léta

    V 70. letech se stává idolem všech teenagerů herečka Farrah Fawcett, která zapózovala v jednodílných, červených plavkách. Ty se staly ze dne na den obrovským hitem. Plakátů s její fotografií bylo tehdy prodáno přes 20 milionů kopii.

    Historie plavek
    Autor: profimedia.cz
  • 80. a 90. léta

    V tomto období se začaly plavky postupně čím dál víc vykrajovat, až se nakonec proměnily v tanga. Vrchní díl se zase rapidně zmenšoval a oba trojúhelníčky se od sebe čím dál tím více vzdalovaly. Opalování se v této době zařadilo mezi nejoblíbenější ženské koníčky.

    absolutně nejslavnějšími plavkami se však v 90. letech staly ty, ve kterých se proháněla po pláži vnadná Pamela Anderson v seriálu Pobřežní hlídka.

    Nejslavnější role Pamely Anderson - záchranářka v Pobřežní hlídce
    Autor: profimedia.cz
  • Dnes

    V současnosti se v popředí drží dvoudílné plavky s vrškem bez ramínek, ale i jednodílné plavky s rafinovanými průstřihy či zeštíhlující kombinací barev. Frčí květinové, geometrické a zvířecí vzory, třásně i námořnické pruhy.

    Velký comeback letos ohlásily i retro plavky s vysokými kalhotkami, nohavičkami a velkými košíčky.

    Průstřihy jsou letos v módě
    Autor: Profimedia

Klíčová slova:  móda, trendy, plavky, historie, léto, bikiny
Diskuse ke článku
.