Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

8 rad, jak nelitovat vašeho nákupu: Zkoušejte materiál i pohodlí

  • jak nakupovat oblečení a nezbláznit se z toho?
    18. dubna 2014 | 06:00

    Známe to všichni. Alespoň jednou za život si koupíme nějaký kousek, který zůstane navždy na dně skříně, aniž bychom si ho někdy oblékli. Přestože v kabince na vás vypadal skvěle, doma to prostě nebylo ono. Následujte naše rady, jak této situaci předejít, a kupovat už jen oblečení, které opravdu vynosíte.

  • Speciální péče?

    ...
    Autor: Shutterstock
    Chápeme, že se vám bílé sako opravdu líbí. A víme, že byste ho nosila. Opravdu ale chcete každý týden končit v čistírně a platit nemalé peníze za jeho čištění? Vždy zvažujte, jak náročná péče vás s daným kouskem čeká. Právě například časté návštěvy čistírny mohou z výhodné koupě udělat velmi drahou záležitost.

  • Test muchlání

    ...
    Autor: Shutterstock
    Když si zkoušíte vysněný kousek oblečení v kabince, vždy ho vezměte do ruky a na několik vteřin ho pevně sevřete. Když látku po chvíli pustíte a nejsou na ní známky zmuchlání, pak po tomto kousku určitě sáhněte. Bez obav v něm můžete strávit celý den v práci a stále vypadat skvěle. Pokud se ale na látce hned objeví záhyby, nechte oblečení v obchodě. Nechcete přeci ráno poctivě žehlit halenku, která bude už na pracovním obědě celá zmačkaná.

  • Dolaďte outfity

    ...
    Autor: Shutterstock
    Když jdete nakupovat ve volných džínech, bílé košili a pohodlných keckách, může být problém zkoušet si elegantní oblečení. Krajkový top přeci jen bude vypadat jinak k roztrhaným volnočasovým kalhotám a k pouzdrové sukni. Vždy si tedy do kabinky vezměte i zbytek outfitu, se kterým daný kousek hodláte nosit, abyste viděla finální vzhled.

  • Hodí se mi to?

    ...
    Autor: Shutterstock
    Vždy, když si zkoušíte novou věc, pečlivě si promyslete, jak se hodí do vašeho šatníku. Vymyslete s daným kousek tři různé outfity s kousky z vaší skříně. Pokud nedáte dohromady ani tři varianty, rozhodně oblečení nekupujte. Očividně to není váš styl a kousek by zůstal ve skříni na věky věků.

  • Ze všech stran

    ...
    Autor: Shutterstock

    Vždy myslete na to, abyste oblečení prohlédla ze všech stran. Některé obchody už v kabinkách nabízejí dvě zrcadla, aby bylo zkoušení co nejpohodlnější. Často se totiž například stane, že vám kalhoty vepředu sedí a zcela zásadně nelichotí vašemu pozadí. Je tedy potřeba se prohlédnout ze všech stran, abyste věděla, že oblečení opravdu sedí.

  • Správné světlo

    ...
    Autor: Shutterstock

    Často se v kabinkách setkáváme s naprosto nelichotivým osvětlením. Kouknete se do zrcadla a najednou máte kruhy pod očima, celulitidu na místech, o kterých jste ani nevěděla, že mohou tímto neduhem trpět, a celkově vypadáte tak nějak jinak. Ideální by bylo zkoušet si oblečení na klasickém denním světle. To ale v nákupních centrech není možné. Když si zkoušíte oblečení, vyjděte proto alespoň před kabinku k velkému zrcadlu, kde je světlo alespoň o něco přirozenější.

  • Hýbejte se

    ...
    Autor: Shutterstock
    Když máte zkoušené oblečení konečně na sobě, zkuste se v něm projít před kabinkou. Sedněte si, ohněte se. Zkrátka si zkuste přirozený pohyb. Je nám jasné, že v saku nebudete hrát tenis, nesmí mu ale praskat švy při tom, když se natáhnete u stolu pro tužku. Dejte si pozor, aby vás netlačil knoflík u kalhot, když si sednete, nebo aby vás neškrtily rukávy košile, když dáte ruce před sebe. V oblečení se zkrátka musíte cítit pohodlně a svobodně.

  • Zaměřte se na detaily

    ...
    Autor: Shutterstock
    Možná to zní banálně, ale zaměřte se na funkčnost oblečení. Vždy vyzkoušejte pečlivě zapínání zipů, přišití knoflíků či rovnost švů. Pozor na všechny náznaky párání. Například levná trička jsou často sešívaná jednoduchým švem, jež se velmi snadno při zatrhnutí první nitky rozpadne. Pokud chcete, aby oblečení něco vydrželo, musí být kvalitně ušité.

Autor: Kristýna Dolejšová
Klíčová slova:  trendy, móda, nákupy, tipy, rady
Diskuse ke článku
.