Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Pařížský týden módy: Přehlídka v obchoďáku i velká premiéra

5. března 2014 | 15:35

Dnešním dnem končí zlatý hřeb týdnů módy - Paříž. Ne nadarmo se na ni těší všichni těší. Stejně jako každý rok se prezentovaly absolutní špičky jako legendární Chanel, Maison Valentino nebo neopomenutelný Dior. Co rozhodně stálo za povšimnutí?

V hlavní roli supermarket a botasky

Velké návrhářské domy se kromě krásných šatů snaží oslnit i prostředím, v kterém je prezentují. Senzací letošního pařížského týdne módy byla zcela jistě přehlídka návrhářského domu Chanel v čele s Karlem Lagerfeldem. Ten představení své kolekce zasadil do kulis velkého supermarketu, jež každý z nás důvěrně zná.
Obchodní dům se stal naprostou senzací a internetový svět obletěly stovky fotek Karla s nákupním vozíkem či dlouhonohých modelek, procházejících se mezi regály. Chanel představil kolekci plnou pro něj typického, tvídu. Z jara se na výsluní udržela sladká růžová. Lagerfeld se ale nebál barev a celá přehlídka se nesla v příjemných tónech bordó, oranžové, ale i zelené nebo šedé. Za povšimnutí stojí i obuv modelek. Tenisky už Lagerfeld použil při své kolekci Haute Couture a vyvolal tím nemalý rozruch. Věrný jim zůstal i nyní. Jak to vypadá, je sporné, ale modelkám jistě dodaly pevný krok. Při závěrečném defilé Lagerfeld zdravil osazenstvo opět ruku v ruce s jeho dvorní modelkou Carou Delavigne.

Chanel - podzim 2014
Autor: Profimedia

Přehlídka plná kontrastů

Za povšimnutí určitě stojí kolekce Hediho Slimanea pro návrhářský dům Saint Laurent. Slimane vsadil na kontrast hodné školačky a rockové bohyně. Jeho přehlídka začínala modely typickými límečky, kostkovanými sukněmi nebo sametovými šaty.

Následovala smršť metalických a flitrovaných, bohatě zdobených šatů v kontrastu s drsnou kůží, teplým tvídem či elegantními kápěmi. Kolekce se celkově nesla v tlumených barvách, ale rozhodně nenudila. Žena v oblečení Saint Laurent je zkrátka sexy diva, která ví, co od života chce a nebojí se to ukázat.

Barevný Givenchy

Pro ty z vás, které mají rádi divočejší kombinace vzorů, tu byla přehlídka značky Givenchy. Prezentovala pestré kombinace zvířecích i rozličných abstraktních vzorů, přesto v elegantním a jemném provedení značce vlastním.

Pro kolekci podzim/zima 2014 se zcela jistě pro Givenchy staly podpisovým vzorem výrazné kapsy na kalhotách, lemované kontrastními barvami. Jistě souhlasíte, že na běžných ženách se jedná o spíše nelichotivou záležitost, na mole ale vypadala skvostně! Kalhotové outfity střídaly lichotivé a velice působivé šaty a sukně s krátkými kožíšky. Celkově byla kolekce plná elegance a oslavy ženskosti a zcela bez pochyb jsou modely Riccarda Tisciho, který pro Givenchy navrhuje, nositelné a celkově velmi povedené. 

Představení nového designéra

Módní svět se ale nemohl dočkat přehlídky značky Louis Vuitton, pro kterou představí svou první kolekci legendární Nicolas Ghesquière. Přehlídka se konala ve středu dopoledne a byla vskutku velkolepá. Ghesquière vsadil na kůži, soldiní materiály a zemité barvy. Famózně zvýraznil ženskou siluetu a celá přehlídka se nesla v duchu precizních nositelných modelů. A já mu tleskám. Chopil se své role dvorního návrháře pro Louis Vuitton vskutku bravurně!

Louis Vuitton - podzim 2014
Autor: style.com

Týden plný očekávání

Během pařížského týdne módy se představily desítky návrhářským domů a designérů. Za zmínku mimo jiné jistě stojí i Maison Valentino, jehož přehlídka přinesla působivé retro vzory i nádherné květované rozevláté šaty, nebo legendární Christian Dior, který představil modely v zářivých, pro podzim naprosto netypických, barvách. Divokým barvám a potiskům zůstala věrná i „punková babička“ Vivienne Westwood, která se pro své modely inspirovala například indiánskou tématikou, jež přenesla i na make-up modelek. V dnešní závěrečný den se ještě představí značky Miu Miu nebo Hermès. 

Autor: Kristýna Dolejšová