Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ideální punčocháče? Jak je vybrat, aby konečně nepadaly!

26. února 2014 | 08:00

Už zase jdete po městě a zoufale hledáte místo, kde byste si mohla upravit srolované punčocháče? Připravili jsme pro vás rady, jak této nepříjemné situaci předejít a jak vybrat punčocháče, které se stanou vaší druhou kůží.

Nestyďte se za velikost

Základem všeho je správná velikost. Punčocháče nesmí být moc těsné, aby neškrtily a neomezovaly cirkulaci krve v nohách. Toto zboží bohužel nemáme možnost vyzkoušet před tím, než si ho koupíme, jako kalhoty či halenku. Vybírejte proto jejich velikost opravdu pečlivě a buďte k sobě upřímná. Pokud kupujete punčocháče ve specializovaných obchodech, zjistěte si svou přesnou váhu a výšku. Na zadní straně krabičky totiž naleznete tabulku jako na obrázku, kde podle těchto údajů jednoduše najdete, jaká velikost odpovídá vaší postavě a je vyhráno!

Tabulka velikostí
Autor: Archiv firem

Vyberte správný typ punčocháčů

Široký výběr punčocháčů nabízí například Calzedonia. Jedna z jejich linií - SHAPING umožňuje zdůrazňovat či skrýt vámi vybrané partie. Nabízí punčocháče s push-up efektem pro zadeček nebo stahující a tvarující na bříško i nohy.

U nadčasové klasiky je důležité vybírat mezi vysokým a nízkým pasem. Nízké bokové punčocháče lichotí především štíhlejším ženám. Na krabičce jsou vždy označené. Pokud chcete zakrýt bříško, rozhodně si dejte pozor, abyste po nich nesáhla. Nehezky by se zařezávaly. U sezónní kolekce potištěných či vzorovaných punčocháčů se setkáte s pasem lehce pod pupíkem. U kypřejších žen ale pas může být vlivem roztáhnutí o trochu níž. Proto jim doporučuji kupovat trendy kousky v plus size kolekcích, které jsou speciálně uzpůsobené, aby správně sedly. Tyto velikosti nabízí například asos.com. V neutrálních barvách je naleznete i v Lindexu.

Ciťte se sebevědomě!
Autor: Archiv firem

Tělové silonky ano nebo ne?

Na téma tělových silonek se vedou nekonečné diskuze. Někteří se jich zastávají, ale já radím: pokud to jde, rozhodně se jim vyhněte! Tělové silonky totiž často způsobují, že nohy vypadají zdeformovaně a speciálně přidaná lesklá lycra může způsobit, že vaše nohy budou připomínat protetické pomůcky.

Jestliže na tělových punčocháčích trváte, zvolte kousek s co nejmenším počtem denů. Udávají tloušťku silonu, a čím méně jich je, tím lépe punčocháče přilnou k pokožce. Kupujte barvu, která se nejvíc podobá vašemu tónu pleti. Není nic horšího než když má bledá žena „opálené“ nohy nebo naopak. V létě využijte silonky ve spreji, které krásně sjednotí barvu, nohy zmatní a přitom budou vypadat přirozeně.

První pomoc při údržbě punčoch

Perete punčocháče v ruce? Nemusíte! Bez obav je perte i v pračce avšak maximálně na 30 stupňů.  Odborníci z firmy Calzedonia navíc doporučují: „Vždy perte punčocháče odděleně.“  Suché zipy nebo například háčky od podprsenky je totiž mohou snadno poškodit.

Trápí vás častá oka? Už nemusí! Dnes již seženete zesílené punčocháče, které jsou velmi bytelné. Mezi nejoblíbenější značky patří Marks&Spencer nebo H&M. Například Slovenská firma Bepon nabízí punčocháče, které jsou speciálně zpevněné a jen tak se neroztrhnou. Ptáte se, co s okem, když už se udělalo? Přestříkejte ho lakem na vlasy nebo přetřete bezbarvým lakem na nehty. Okraje oka díky tomu ztvrdnou a oko se dále nezvětší. 

Vybírejte ty nejlepší punčocháče v galerii:

Autor: Kristýna Dolejšová