Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jedete na hory? Rady, jak správně používat funkční prádlo

7. února 2014 | 11:00

Chystáte se na hory a jste úplný začátečník? Nechápete, co znamené merino a jak se liší od softshellu? Poradíme vám, jaké prádlo zvolit, aby vám nevadilo, že se na vysokohorské túře zpotíte. 

Základem správného oblékání na hory je vrstvení. Ideální oblečení na svah by se mělo skládat ze tří základních vrstev. První odvádí pot, často se podceňuje, přitom je klíčová, protože odvádí vlhkost!  Druhá vrstva pak drží teplo a třetí izoluje od nepříznivých vnějších podmínek.

První vrstva rovná se funkční prádlo neboli termoprádlo. Když se zpotíte, nebude vám zima, protože odvádí veškerou vlhkost a vy máte pocit, že jste v suchu i po výstupu na Sněžku. Druhou vrstvu by měly tvořit různé mikiny nebo svetry z kvalitního materiálu, které drží teplo a díky kterým se budete cítit příjemně. Moira, flees nebo merino - to jsou materiály, se kterými se v obchodech nejčastěji setkáte.

Třetí vrstva v podobě kvalitní bundy vás pak ochrání před vnějšími vlivy jako je vítr nebo sněžení. Zde přichází na řadu například softshell a jemu podobné materiály (výrobci obvykle hovoří o membráně), který má výhodu v tom, že propouští vlhkost. Nedokáže ale tak dobře ochránit před vlhkostí ve vzduchu.

Vždy platí: pokud chcete opravdu dokonalé pohodlí, potřebujete všechny vrstvy. Zejména u té spodní oceníte, když jí budete mít na všech částech oblečení, a to včetně spodního prádla. 

 

Tipy na správný nákup funkčního prádla:

-          Prádlo musí správně sedět! Jen tak bude správně regulovat teplotu a odvádět pot.

-          Zvažte, na jakou sezónu prádlo kupujete. Podle toho je třeba vybrat délku rukávu a gramáž.

-          Pozor na švy! Abyste předešli nepříjemným otlakům, kupte prádlo se švy, které jsou ploché a neškrábou.

-          Spodní vrsty funkčního prádla fungují správně pouze tehdy, jsou-li ze stejného materiálu jako vrstva následující. Rozlišujte přírodní a syntetická vlákna.

 

Tip na závěr:  Kvalitní funkční prádlo může být větší investicí. Dbejte tedy na to, aby prádlo co nejdéle vydrželo. Při praní nepoužívejte aviváž ani prášek, který již aviváž obsahuje. Právě aviváž totiž při praní způsobí, že prádlo ztratí svoji funkčnost! Pro praní vrchních vrstev používejte speciální přípravky, které například bundy znova impregnují.

Vybírejte ty nejlepší kousky ve fotogalerii!

Autor: Kristýna Dolejšová