Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Historie módního designu: Od korzetu po flákotu!

12. března 2013 | 06:00

Od začátku 20. století, kdy vzniklo návrhářství jako samostatný obor, prošla móda obrovským vývojem. Jak se měnily trendy, jak vznikaly stylové ikony a legendy - a jak to všechno bude pokračovat?

Začátek 20. století

Přelom devatenáctého a dvacátého století přináší do módy spoustu novinek. Dosud se tvorbou šatů zabývali jen krejčí a švadleny, ale díky prvním módním návrhářům se z ní stává víc než řemeslo - je to umění.

Centrem módního dění je nově Paříž, móda se začíná dělit na haute couture (luxusní, většinou večerní oděvy) a prêt-à-porter (nositelné, ale designové kousky). Viktoriánské sukně se zkracují, ale hrudníky dam se ještě dusí v korzetech.

20. léta

Konec korzetů! Začínají se nosit podprsenky a dámská móda se stává pohodlnější. Velkou zásluhu na tom má rebelka Coco Chanel, která se nebojí nosit i navrhovat oblečení v pánském stylu nebo malé černé s nízkým pasem. Sedí to k tehdejšímu ideálu ženské krásy - štíhlé postavě s menšími ňadry.

30. léta

Tohle období přeje ženskosti a glamouru v hollywoodském (u nás spíš barrandovském) stylu. V kurzu je postava přesýpacích hodin, dbá se na perfektní střih a kvalitu. Nosí se kostýmky, nádherné splývavé róby i kožichy; podpatky se opatrně zvyšují.

40. léta: Večerní model od Christiana Diora.
Autor: profimedia.cz

40. léta

V době války se ženskost moc nenosí: osamělé manželky vojáků musí často pracovat a sázejí na praktické oblečení a "hranaté" střihy. Přítrž tomu v druhé půlce desetiletí udělá až Christian Dior, rodák z Normandie, se stylem zvaným "New Look". Na scénu se vrací vosí pas, extra široké sukně a drama.

50. léta

Na Západě je to éra hospodářského rozkvětu, vzorem sex-appealu a úspěchu je proto žena s širokými boky a oblými ňadry. Ruku v ruce s tím jde móda "Stepfordských paniček": květinové vzory, pastelové barvy a vypasované sukně.

Na vrchol se opět dostává i glamour a elegance: Hubert Givenchy navazuje na Diora a navrhuje ty nejúchvatnější večerní róby pro ikonickou herečku Audrey Hepburn. Jako oděv pro volný čas se ovšem dostávají ke slovu i kalhoty.

60. léta: Šaty Mondrian od Yvese Saint Laurenta.
Autor: profimedia.cz

60. léta

Svět miluje Brigitte Bardot, ale ideálem krásy se pomalu stávají také dívky jako proutek. A sukně se zkracují! V Londýně letí styl mods, který reprezentují modelka Twiggy, návrhářka Mary Quant či skupina The Who.

V kurzu je i geometrie: Diorův žák Yves Saint Laurent navrhuje šaty podle obrazu abstraktního malíře Pieta Mondriana. Naproti tomu nově vzniklé hnutí hippies sází na volné hábity a barevné psychedelické potisky, které zase inspirují designéry. Třeba Itala Emilia Pucciho.

70. léta

Hlavním zdrojem inspirace se stává hudba. Disco a glam rock diktují zvonáče, metalické materiály a boty na platformě. V Anglii získává navrch punkové hnutí v čele s kapelou Sex Pistols a návrhářkou Vivienne Westwood. Nechybí barevná číra, zavírací špendlíky, cvočky ani spousta černé kůže.

80. léta: Lynda Carter a Loni Anderson v seriálu Partners in Crime.
Autor: profimedia.cz

80. léta

Centrem dění se stává televize. Díky kultovním seriálům jako Dallas a Dynastie vzniká trend zvaný "power dressing". Patří k němu velká ramena, jednobarevné kostýmy a luxusní šperky. Mladší generaci inspirují spíš videoklipy na MTV: nosí se neonové barvy, trvalá i kočičí zlato.

90. léta

Obecně móda spěje k většímu minimalismu, ale nechybí ani extravagance. Francouzský návrhář Jean Paul Gaultier navrhuje pro svou kamarádku Madonnu korzet s nebezpečně špičatými ňadry; neotřelé nápady přinášejí i John Galliano nebo Alexander McQueen.

Mladí lidé se ale často proti "velké" módě bouří a vytváří si vlastní styly a subkultury. Kurt Cobain a příslušníci hnutí grunge nosí flanelky ze sekáče a odrbané džíny, zatímco milovníci taneční hudby vyráží ven v divokých barvách.

21. století

V novém miléniu je těžké šokovat, ale designéři ani celebrity to nevzdávají. Móda je stále odvážnější, na přehlídkách se běžně objevují polonahé modelky, netradiční technologie a materiály. Nicki Minaj se převléká za šílenou jeptišku a Lady Gaga se obléká do syrového masa.

Poslední dobou však sílí i vlna retra: Raf Simons se jako nová tvář značky Dior soustředí na návrat k New Looku 40. let, Marc Jacobs i Miuccia Prada se vrací k estetice "šedesátek" a Karl Lagerfeld jde ve šlépějích Coco Chanel. Historie je mocná...

Autor: mab