Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Češi nakupují obuv prakticky, ovlivňují nás hlavně slevy!

Češi nakupují boty převážne ve slevách
11. července 2012 | 11:00

My Češi jsme zkrátka praktici. Nakupujeme rádi a ještě radši nakupujeme ve slevách. Průkum nečekaně ukázal, že ženy nakupují obuv radši levnou, ale slušivou. A jak jsou na tom naši muži?

Při nákupech obuvi uvažují Češi prakticky - do prodejen nejčastěji zamíří, až když jsou nespokojeni s tím, v čem chodí. Rozhodování přitom ovlivňují výhodné nabídky a slevy, kterým neodolá zhruba čtvrtina lidí.

Nejvíce obuvi mají ve svých botnících Pražáci. Muži vlastní průměrně 10 párů bot a ženy 13 párů, zásadně se přitom od sebe odlišují ve způsobu, jakým obuv nakupují. Největšími rekordmany ve frekvenci nákupu jsou lidé ve věku mezi 40 a 50 lety z velkých měst, vyplývá z exkluzivního průzkumu společnosti TNS Aisa pro ČTK.

Češi nakupují boty převážne ve slevách
Autor: Profimedia.cz

Muži čekají, že boty déle vydrží

"Většina lidí obnovuje či doplňuje svůj botník zhruba každých šest měsíců, kdy se na nákupy vydává 56% oslovených respondentů. Zhruba třetina obyvatel na nákup obuvi vyráží jen jednou do roka. Každý desátý pak nakupuje obuv ještě méně často, přičemž převažují muži," řekl ČTK sociolog Karel Vrána z TNS Aisa.

Naopak každá desátá žena nakupuje obuv přibližně jednou měsíčně. Téměř polovina mužů si zakoupí vždy jen jeden pár bot, který může být dražší a kvalitnější. Očekávají, že déle vydrží.

Jsou levné, koupím si jich víc!

Češi nakupují boty převážne ve slevách
Autor: Profimedia.cz

Podobnou strategii využívá pouze třetina žen. Další třetina žen si naopak koupí více párů levnějších bot najednou, které obvykle střídají. Takto se chová jen 16% mužů. Ženy také více podléhají pocitu, že v jejich botníku není dostatečně velký výběr. Vítanou záminkou pro nákup bot pro sebe je nákup pro rodinu, čehož využije zhruba každý desátý Čech.

Boty z internetu nefrčí

Dlouhodobé statistické údaje České obuvnické a kožedělné asociace například ukazují, že spotřeba v ČR činí zhruba 3,5 až 4,5 páru obuvi na jednoho obyvatele a rok. Polovina všech Čechů podle TNS Aisa pořizuje obuv převážně klasicky v kamenných obchodech, kde si boty obhlédnou, vyzkouší a posléze i zakoupí. Pouhá čtyři procenta lidí přiznala, že nakupují obuv na internetu poté, co si je vyzkouší v kamenném obchodě.

Kolik za boty utrácíme?

Za poslední rok vydal v průměru každý Čech starší 18 let za boty přes 2300 korun, ženy průměrně 2415 korun a muži 2250 korun. Tři procenta obyvatel nezávisle na pohlaví utratila za boty za poslední rok dokonce více než 10.000 korun. Výši útraty přitom ovlivňuje velikost města, kde člověk žije. Zatímco obyvatelé malých obcí dali v posledním roce za boty v průměru 2000 korun, Pražáci za stejnou dobu utratili o tisícovku víc.

Češi nakupují boty převážne ve slevách
Autor: Profimedia.cz

Autor: ČTK, ema