Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Když se řekne dress code aneb Co si obléci

9. dubna 2011 | 11:42

K etiketě, neboli souhrnu společenských zvyklostí a norem chování, patří i dress code. To znamená kodex oblékání určující, jak se na danou, více či méně formální událost obléknout.

Podobu požadovaného stylingu udávají mezinárodní hesla onoho kodexu oblékání informující o charakteru akce. Jsou uvedena na pozvánce a jejich znalost by měla patřit k základnímu vzdělání. Nevědomý totiž riskuje možný trapas. Pověst burana.

KDYŽ SE ŘEKNE...

Jitka Válková a Mirek Cipra
Autor: David Tesař
BLACK TIE
U muže se předpokládá smoking a černý motýlek. Nikoli oblek s kravatou. U ženy dlouhá toaleta. I když černá figuruje v heslu, není v outfitu podmínkou.

WHITE TIE

Vysoce formální, společensky významná událost, která jemu diktuje frak s vestou, bílého motýlka a lakýrky na nohy. Jí zas velkou večerní róbu.

FORMAL (leckdy také ULTRA FORMAL)
Toto heslo v podstatě znamená totéž jako výraz BLACK TIE. Dovoluje větší odlehčení  - např. smoking jen s košilí a místo dlouhých šatů krátké koktejlky či večerní kostým.

SEMI - FORMAL
Tento pojem příliš konkrétní informaci neobnáší a je dost ošemetný. Smoking a velké večerní nejsou vhodné a outfit se spíš řídí hodinou, kdy se akce koná. Přes den jsou nevhodnější pouzdrové šaty, formální kostýmek, elegantní byznys styl. U něj ležérnější tzv. vycházkový oblek. Po šesté večer by měl mít džentlmen černý oblek. Jeho protějšek společenské koktejly z atraktivního materiálu, nebo malé černé.



COCTAIL
Tady už název jasně říká, o jaký outfit by se mělo u ženy jednat. Koktejly podle
Sharon Stone: Dvaapadesátiletá hvězda jako všichni jiní stárne, ale nutno říci, že luxusně a základní instinkt pro styling vhodný k svému typu neztrácí. Róba od Diora splňuje požadavky na image osudové ženy, rajčí péra v dekoltu jsou patřičně dramatická, ale k cirkusu mají daleko. Je to skvělé - efektní a zároveň přísně sofistikované…
Autor: EPA
klasického protokolu doplňují lodičky na podpatku a malá kabelka.

BLACK TIE CREATIVE
Pod tímto pojmem se skrývá informace, že jde o společenskou formální událost, která ve volbě šatů až tak striktně neomezuje a dává prostor pro osobitost, módní kreace. Samozřejmě v efektním a slavnostním balení. Pánové např. mohou mít smoking s černou košilí bez motýlku. A dámy mají šanci pohrát si se žhavými módními trendy a ty nápaditě aplikovat ve společenském stylingu.

CASUAL DRESS
Výraz, který lze přeložit jako nedbalá elegance má v případě tzv. dress code jasné mantinely. Nedbalou elegancí se v případě CASUAL DRESS rozhodně nemyslí šortky či džíny a triko s potiskem. Ve společnosti se pod tímto heslem míní separátní saka kombinovaná s tričky s límcem či měkkými košilemi bez vázanky. Nebo mokasíny na bosých nohou bez ponožek. V dámském podání jsou to letní šaty, kalhoty, krátké sukně, sexy topy...