Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Aktuální trendy: Velkorysost pokračuje, žádná revoluce se neděje

8. dubna 2011 | 22:00

I v této sezóně je paleta stylů oblečení pestrá a každý typ si z ní vybere. Jen se musíte v tendencích módy orientovat a také mít na paměti, že jejich cesty jsou klikaté. Leckdy se prolínají, ve své rozličnosti až matou. Ale o to víc je přece odívání zábavné.

Móda nic nediktuje. Móda je hra, milující fantazii, jedinečnost, tvořivost. Rozmarnost, velkorysost, koketnost i dramatičnost jsou jí veskrze vlastní, ale anarchie, jak se možná může někomu jevit, nikoli. Ona naopak má v tom svém relativním zmatku velmi pevná pravidla. A ta platí i v případě efektních kontrastů či uznávaného, leč těžkého slučování s neslučitelným.

Jaká tedy móda pro stávající období vlastně je?

Ve všech pádech skloňovaná ženskost
V letošním jaře s létem se o pozornost uchází něžná romantika i střízlivý minimalismus. Volány ve všech myslitelných variantách, šířích, aplikacích jsou in stejně jako přísně geometrické konstrukce. Krátkým šatičkám, sukýnkám, nejrůznějším šortkám (barokními počínaje, surfařskými konče) konkurují modely v délce ke kotníkům.

Rozevláte maxi šaty z kolekce Charlie girl (F&F Black, 1000 Kč)
Autor: archiv značky F&F
Všechny možné, drobné i velké, všelijak v ploše vyjádřené motivy květin jednoznačně patří k favoritům sezóny. Velmi aktuální jsou i námořnické, s létem tradičně spojované pruhy, a ze hry nejsou ani abstraktní dezény, džunglí a safari inspirované zvířecí potisky..

Nabízí se velmi úzké i velkoryse široké kalhoty, v rámci vzpomínky na éru hippies i modely do zvonu. Omezení nepanuje ani v délkách nohavic – od těch ultra krátkých až po spadající přes botu. O popularitu se též snaží overaly. Jejich sed není tentokrát spadlý a většinou jsou v polopřiléhavé či rovné linii.
Nejrůznější květinové potisky se staly jedním ze šlágrů hitparády trendů jara – léta 2011. (Bandolera)
Autor: archiv firem

Klasické jarní trenčkoty alternují hladké střízlivé převlečníky v pánském stylu nebo vysoce koketní rozvolněné kabátky – např. u zn. Marc Jacobs nebo Valentino vyšperkované glamour volány…  Mimochodem pánský styl svou módní váhu od podzimu neztratil, bez saka se nikdo neobejde a ani kůže na popularitě neztrácí.

Na scéně je něžná zahradnice i Lolita z pláže (Dolce & Gabbana, Blumarine, ale i např. H&M). Rafinovaná aristokratka z města (DKNY, Valentino, Elie Saab, Dior) i lady z přímořského letoviska (Max Mara, Jill Sander). Chladná krasavice (Stella McCartney, Cerruti) i horkokrevná Španělka (Marc Jacobs, Yves Saint Laurent, Hermès). Nechybí milovnice punku (Balmain, Burberry Prorsum), či velkého světa Hollywoodu (Louis Vuitton, Chanel, Roberto Cavalli) a ani ta, co sní romantice Divokého západu (Dolce & Gabbana, Hermès).

Co je ještě ve hře?

Barvy
Jednoznačné bílá – tvrdá i lomená, jež se ve valné většině trendů promítá. Spolu s ní tu jsou neutrální, maximálně dobře kombinovatelné tóny v čele s tělovou. Také pudrové, navýsost něžné pastely, jimž teď aktuálně a velmi silně konkurují ostré až signální tóny jako svítivá žlutá, fuchsiová, rudá, kobaltová...

Americký look ve znamení seprané džínoviny v kombinaci s jemnou krajkou (F&F Blue, kolekce Arizona girl, džíny 700 Kč, top 540 Kč)
Autor: archiv F&F
Tkaniny
Jako vždy se prosazují lehounké, vzdušné a splývavé látky charakteru mušelínu, voálu, organzénu, indického mulu…  Tenoučké hedvábí, řídká bavlna a jim vzhledem podobné směsové materiály. Také, pro některé konstrukce střihu vhodně pevnější vazby – např. tužší plátno, len, hedvábný buret, pro večerní party např. taft. Lehounký a pružný úplet má své pevné místo v ležérní, sportovně laděné eleganci a denim samozřejmě nemizí. Nyní je zejména trendy na košilích.
Hitem jsou rozhodně transparentní látky. Ve stylingu dost ožehavé, ale každopádně sexy průsvity. Zejména na nejrůznějších topech, blůzách, halenách.

Boty
I na tomto poli je na první pohled zřejmé, že rafinovaná, ženskostí často umocněná hravost vítězí. Příkladem jsou letní holínky na platformě, šik akcent jedné z kolekcí návrhářského dua Dolce & Gabbana. Otevřené sandálové kozačky z loňska zůstávají a podobně tak dřeváky, modely na vyšší podešvi či ke kotníkům sahající páskové střevíčky.

In detaily
Na frontální útok jsou připraveny povlávající třásně. Na oblečení, taškách, country kozačkách. Nabízí se velkorysé siluety, volné velikosti, tendence zvaná oversized. Škála slunečních brýlí dává na vybranou – od klasických pilotek po rozmanité retro obruby. Květiny se nosí i na botách a v bižuterii jsou největším šlágrem nad sebou navrstvené náramky. I pásek patří do základní výbavy garderoby – tenké se nosí i tři najednou. Ať už tón v tónu či barevném kontrastu.

Autor: Františka Čížková, Klena