Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Muka ve vosím korzetu: Vyzkoušely jsme na vlastní kůži!

31. října 2010 | 11:51

Dámy, toužíte po postavě s vosím pasem a ňadry dmoucími? A což takhle vyzkoušet těsný korzet? Naše redaktorka si takový parádní korzet oblékla za vás. A jsou to docela muka, v takovém těsném sešněrování vydržet! Vosí šněrovačky se začaly používat před 130 lety, historie korzetu ale sahá až do 13. století. Jsou módní i dnes, ovšem určitě už ne jako mučidlo, ale sexy součást oblečení…

Slovo korzet pochází ze starofrancouzského výrazu cors, což znamená zdrobnění těla. Má zvýraznit útlý pas a nadzvednout prsa. Už v antickém Řecku či Egyptě si ženy dávaly pod ňadra pásky. V Římě korzet dokonce nosili i muži.

Definitivně ale prorazil až ve třináctém století, kdy se začal nosit korzet s názvem surcot. Byla to dlouhá na bocích sešněrovaná sukně, která byla vytvarovaná přesně na tělo. Ve čtrnáctém století se jako materiál používal brokát, hedvábí, kůže nebo plátno. V té době poskytovaly ještě dost volnosti a měly široká ramínka.

První vyztužený korzet vznikl v Itálii. Byl zpevněn nejčastěji kosticemi z velrybích kostí. S ocelovou výztuží se začal vyrábět v roce 1556. V 17. a 18. století se korzety vepředu prodloužily, byly pevnější, lépe tvarovaly postavu, ale jejich nošení nebylo příjemné.

Korzet s vosím pasem

Největší extrém ve stahování přišel v 19. století. Kromě toho, že korzety sahaly až do poloviny beder a zplošťovaly břicho, byly tak pevně šněrované, že stahovaly žebra do neskutečně vosího pasu.

Nejenže to bylo bolestivé, ale poslední žebra se ohýbala dovnitř a znemožňovala dýchání. Často došlo až k udušení a vnitřnímu krvácení. Pas se stahoval až na třináct palců, tedy třitřicet centimetrů! Při takovém drastickém stahování také často nevydržel materiál korzetu a trhal se.

Po roce 1910 se začaly korzety zjednodušovat, uvolňovat, aby mohly ženy lépe dýchat, a ve třicátých letech minulého století se úplně vytratily ze šatníků. Nahradil je skvělý vynález Marie Phelps Jacobs – podprsenka!

Jak je to dnes?

Korzety se vrátily a dnes jsou běžnou součástí šatníku mnoha žen. Vyrábějí se z různých umělých materiálů nebo kůže. Nenosí se však jen jako spodní prádlo, ale jsou plnohodnotným vrchním dílem oblečení. Postavu sice tvarují i po 130 letech od vzniku vosích korzetů, ale už dávno se nesešněrovávají tak, aby ženy nemohly dýchat. Špičky nesmí vykukovat!

Jak se v korzetu cítila naše redaktorka?

Hotovo! Dýchat se v tom moc nedá, ale míry stojí za to. V pase 63 cm, přes prsa 90 cm!
Autor: Tomáš Vrbenský

„Kolegyně mi pomohla korzet maximálně utáhnout, až praskal ve švech. Tak, abych se dokázala vcítit do role žen před 130 lety. Vůbec si nedokážu představit, že se stahovaly až na 33 centimetrů v pase. Já mám v pase 73 a korzetem jsme to stáhli o 10, tedy na 63 centimetrů. A řeknu vám, to byl tlak! Takhle sešněrovaná jsem se bála i sednout. O složitějších činnostech ani nemluvě. Špatně se mi dýchalo, a že bych se třeba najedla? Na to jsem v zajetí korzetu neměla ani pomyšlení. A útěchou mi nebyl ani fakt, že korzet zvýšil míru přes prsa z 87 na 90 centimetrů. Moje tělo si na protivný tlak ne a ne zvyknout, i po půl hodině pořád protestovalo, na různých místech mě to tlačilo, brnělo… Po hodině jsem toho měla plné zuby. Pro krásu se sice musí trpět, jak se říká, ale do takového vosího korzetu bych já osobně určitě nešla.“

Co na to stylistka?664675:gallery:true:true

„Korzety stále zůstávají ženským, uznávaným a nenahraditelným kouskem oděvu. Dokážou zvýraznit křivky. Některé typy korzetů díky šněrování dokážou ubrat na nežádoucích partiích i několik centimetrů a zároveň upoutat pozornost k vnadným proporcím těla. Je důležité zvolit správnou velikost a tvar korzetu. Přetékající části těla a špíčky vykukující z korzetu nevypadají přitažlivě. Nejlepší volbou je nechat si ušít korzet na míru. Korzety se nosí i přes košile, většinou jsou z kůže, saténu, sametu nebo bavlny,“ řekla stylistka Dana Beranová.

Autor: Katarína Krajčiová, Eva Tušková, mivrk