Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Naučte se pokládanou vlnu! Zvládnete ji i vy sama doma!

Video se připravuje ...
Účes, který nosila Markéta Častvaj v seriálu První republika, si zvládnete udělat i vy sama doma
VIDEO: Ladislav Novák
27. května 2017 | 06:00

Pokládaná vlna je jedním ze symbolů 20. a 30. let. V dnešním době se hodí nejen na večírek inspirovaný touto dobou, ale i jako společenský účes k šatům podle aktuálních módních trendů. Naučíme vás, jak si ji vytvořit doma.

Než se pustíte do tvorby samotné pokládané vlny, vlasy navlňte pomocí kulmy nebo žehličky, aby se s nimi lépe pracovalo.

1. Na každé straně obličeje oddělte stejně silný pramen vlasů a ze zbytku udělejte culík. Pokud nemáte tenkou průsvitnou gumičku, překryjte ji pramenem vlasů, který pod culíkem upevníte klasickým pírkem.

2. Jednu z dvou předních částí si vodorovně rozdělte na dvě části – podle toho, na které straně chcete raději začít. Spodní pás vlasů upevněte sponkou, aby se vám zatím nepletl pod ruce. Horní část rozdělte zhruba na čtyři stejně silné prameny a každý z nich natočte kulmou směrem dovnitř. Pramen při natáčení táhněte směrem dozadu. Tam totiž musí směřovat první vlna. Natočené prameny nechte vychladnout a sponkou připevněte tak, aby se nepletly.

3. Spodní část rozdělte stejným způsobem, ale natáčejte ji naopak směrem ven. Totéž udělejte i na druhé straně a stále myslete na to, jakým směrem je nutné prameny natáčet.



4. Když máte všechny pramínky natočené a vychladlé, vlny jemně pročešte, aby se spojily. Po pročesání byste měla vidět první náznak pokládané vlny. Tu ještě podpořte sponkami, které záhyby více zvýrazní.

5. Přelakujte a sponky nechte ve vlasech klidně 30 minut. Pak je jemně vyndejte, volné konce bočních pramenů připevněte sponkou k culíku a elegantní prvorepublikový účes je hotový!

Seriál První republika se vrací na televizní obrazovky
Autor: Česká televize

Jak přesně postupovat, najdete ve videu:

Video se připravuje ...
Účes, který nosila Markéta Častvaj v seriálu První republika, si zvládnete udělat i vy sama doma • VIDEO: Ladislav Novák