Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Když je příroda příliš štědrá

15. května 2019 | 00:00
Prezentace klienta |

Mít pár kilo navíc nemusí být vždy na škodu. Plnější tvary jsou atraktivní a stejně tak plný dekolt, který dívkám vyloženě sluší. Někdy je ale příroda až příliš štědrá a nadměrné poprsí vede k bolestem zad, páteře a omezující při sportovních aktivitách. A tehdy je namístě redukce prsou, nebo lépe řečeno modelace prsou se zmenšením.

„Názor na to, jaká je ideální velikost ženských prsou je věcí osobního vkusu a také, řekněme, módního diktátu doby. V průběhu let se ideál krásy ženského těla neustále mění. Nicméně, ať jsou právě v kurzu křivky útlé či oblé, pravdou zůstává, že ženy s velkými prsy k nám často chodí a netrápí je jen pokles, ale i zdravotní potíže, které s nadměrným objemem prsů souvisí ,“ říká MUDr. Martin Skála, plastický chirurg z kliniky OB Care.

Zákroky redukce a modelace prsou jdou vždy ruku v ruce. Jinak by to ani nešlo. Jedná se v podstatě vždy o modelaci, pouze navíc s odstraněním nadbytečné prsní žlázy, tukové tkáně a uvolněné kůže včetně podkoží. Tento zákrok v mnoha případech doporučí lékař kvůli zdravotním rizikům, které s sebou velké poprsí přináší. V takových případech hradí plastickou operaci zdravotní pojištění.

Klientka před operací
Autor: OB CARE

Klientka po operaci prsou
Autor: OB CARE

Kdy je ten správný čas

Operaci zmenšení prsů lze provést u každé zdravé ženy starší 18 let. Překážkou operace může být špatný zdravotní stav, např. některá závažná onemocnění srdce, oběhového systému, plic a dýchacího systému nebo jater.

Aby mohla žena podstoupit redukci prsou neboli redukční mammaplastiku, je důležitá stabilní váha. K mammaplastice se také často přistupuje po těhotenství a pak je třeba počkat 1 rok od ukončení kojení.

Klientka před modelací prsou
Autor: OB CARE

Někdy nadměrné poprsí omezuje i velmi mladé dívky. U operací prsů, jak redukčních, tak augmentačních, se však vždy čeká na dosažení plnoletosti, protože celkový hormonální vývoj a s tím spojený růst a vývoj prsů není do této doby ještě ukončen.

Mnoho žen také podstupuje zmenšení prsou až v pokročilém věku. Žádná konkrétní věková hranice není přesně stanovená. Více než na datu narození záleží na celkové kondici a zdravotním stavu.

Klientka po modelaci prsou
Autor: OB CARE

Jak probíhá zmenšení prsů

Při operaci se nejčastěji prsní dvorec s bradavkou oddělí řezem kolem dvorce od okolní kůže a ponechá se na tzv. stopce (části prsní žlázy). Po odstranění nadbytečné prsní žlázy a kůže prsu se ponechané tkáně vymodelují do požadovaného tvaru a dvorec s bradavkou se posune směrem nahoru. Ve výsledku jizva kolem dvorce pokračuje dolů po prsu ve tvaru obráceného písmene "T".

Dá se říci, že je možné z jakkoliv obrovských prsů "vyrobit" i zcela plochý hrudník. Ale výsledek by jistě nepůsobil dobře. Velikost i tvar prsů po operaci by měl být takový, aby přirozeně seděl k postavě ženy,“ komentuje MUDr. Martin Skála z OB Care.

Mudr. Martin Skála, plastický chirurg
Autor: OB CARE

Průběh operace redukce prsou

U nás, na klinice OB care, nastupuje většina pacientek s již hotovovým potřebným předoperační vyšetřením. Pokud ne, její den začíná právě timto vyšetřením. Pak následuje konzultace s plastickým chirurgem, během které znovu společně projdou vše potřebné a chirurg si připraví na těle pacientky nákresy k operaci. Operace trvá většinou 2 až 3 hodiny, po ní pacientku přesuneme na JIP, kde je monitorována další 2-3 hodiny, než se zcela probudí z anestezie. Na klinice obvykle zůstávají pacientky po redukci prsů 2 dny. V den odchodu domů při kontrole odstraníme drény, klientka dostane pooperační podprsenku, obvazový materiál na doma a také léky na případné tlumení bolesti. Je dobré, pokud domu neodchází sama, ale v doprovodu,“ popisuje MUDr. Skála

Při standardním průběhu hojení přichází klientka ke kontrole po 2 týdnech od operace, a pokud je vše v pořádku, není již další kontrola potřeba.