Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Jak to vypadalo bez retuše? Připomeňte si modelky z 90. let, které nepotřebovaly Photoshop

14. dubna 2021 | 06:00

V dnešní době Photoshopu a retuše jen tak na přirozenou krásu nenarazíte. Obálky předních módních magazínů sice zdobí nádherné ženy, ale často za tím stojí hodiny grafických úprav. Přirozená krása, která dříve ze supermodelek vyzařovala, se tak kvůli touze po bezchybné dokonalosti rychle vytrácí. Připomeňte si opravdovou krásu z 90. let!

Byly krásné, žádané a u nohou jim ležel celý svět. Mezi nejznámější modelky 90. let patřily například Cindy Crawford, Claudia Schiffer, Eva Herzigová nebo Daniela Peštová. Žádný šikovný grafik jim jejich nedokonalosti nezakrýval, a přesto dokázaly dobýt modelingový svět a jejich jména mají v tomto showbyznysu své stálé místo.

Dnes bývají všechny "nedokonalosti" vymazány Photoshopem, pleť je dokonalá a ženské křivky bývají často vyretušovány a zeštíhleny tak, že jich smrtelnice prakticky nemají šanci dosáhnout. Minulý týden obletěla svět fotografie Khloé Kardashian, kterou neměl nikdo vidět - bez retuše a úprav. Khloé bývá často společností kritizována právě za to, že své snímky přehnaně upravuje a že si na nich vlastně není vůbec podobná. "Fotka, která byla sdílena tento týden, je krásná, ale když celý život bojujete se svou body image a někdo vás zachytí v nelichotivé póze a zveřejní snímek bez vašeho svolení, máte plné právo s tím nesouhlasit,“ uvedla k fotografii.

Některé celebrity se Khloé zastaly, jiné s jejím názorem rozhodně nesouhlasí. Do členky rodu Kardashianek se opřala například herečka Kate Upton, která je velkou zastánkyní pozitivního vnímání ženského těla. „Začněme uctívat svá těla a přestaňme je měnit, abychom vytvořily nerealistické standardy,“ vyzvala všechny ženy a doplnila poděkování autorovi článku na portálu Betches, který hodnotí kauzu Khloé jako velmi smutnou a kritizuje ji právě za to, že své fotografie upravuje. Ona sama se přitom považuje za zastánkyni pozitivního vnímání ženského těla, což navíc prezentuje v kampaních vlastní oděvní značky Good American. Přesto však po zveřejnění starého neretušovaného snímku prolásila, že má v oblibě filtry i lichotivé nasvícení a že se za své upravené fotografie rozhodně omlouvat nehodá a bude je sdílet i nadále.

Přirozená krása má přitom mnohem větší kouzlo. Tyto ženy, které jsou ztělesněním krásy devadesátek, jsou toho důkazem. Přesvědčte se sami.

Nahlédněte do fotogalerie a připomeňte si slavné krásky, které v 90. letech ovládly svět modelingu:

Autor: Aneta Valešová