Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Fakta a mýty o šedinách: Čím si je přivoláváte a co neovlivníte

  • 3. července 2018 | 06:00

    Existuje mnoho rad a tipů, jak šedivým vlasům předcházet nebo jak se jich zbavit, ale ne všechny jsou tak úplně pravdivé. U někoho se objevují už ve třiceti, někdo má stejnou barvu až do šedesáti. Jak to tedy se šedivěním opravdu je? Čemu můžete věřit a co jsou jen pověry?

  • Jeden šedivý vlas znamená, že budu mít celou hlavu šedivou

    Autor: istockphoto.com

    Jeden šedivý vlas ještě opravdu nic neznamená a nemusí znamenat ani další desítky let. Okolo třicítky se každému z nás může nějaký ten šedivý vlásek objevit, ale ještě to neznamená, že budete mít do měsíce celou šedivou hlavu. 

  • Když jeden šedivý vlas vytrhnu, narostou mi dva

    Autor: shutterstock.com

    Hned na začátku je potřeba říct, že trhat si vlasy není úplně tak dobrý nápad. Častým trháním si totiž můžete poškodit vlasový folikul, z něj už vám pak žádný vlas nevyroste. Rozhodně ale není pravda, že trháním šedých vlasů zvýšíte jejich počet. Přesto nechte pinzetu na dně své kosmetické tašky.

  • Šedivé vlasy znamenají, že jsem starý

    Autor: istock.com

    Jak už bylo v úvodu zmíněno, někomu se mohou šedivé vlasy objevovat okolo třicítky, někdo je nemá ani v šedesáti. Mohou za to geny, které zkrátka neovlivníte. Pokud někdo z vašich rodičů začal šedivět kolem třicítky, pak pravděpodobně stejný osud čeká i vás. Šedivění způsobují také melanocyty, neboli buňky ve vlasových koříncích, které produkují barvicí pigment. S přibývajícím věkem začínají pracovat nepravidelně, a to vede k šedivění.

  • Barvením vlasů vznikají šediny

    Autor: Shutterstock.com

    Barvení vlasů žádným způsobem neovlivňuje vznik šedin. Může tak akorát ovlivnit celkovou kvalitu a zdraví vašich vlasů. Proto nezapomínejte na správnou péči a výživu. Používejte kvalitní vlasovou kosmetiku a snažte se vyhýbat se přílišnému žehlení nebo fénování. Pokud se bez toho vaše vlasy neobejdou, nezapomínejte na přípravky, které vlasy ochrání před teplem. 

  • Šedivé vlasy se nedají upravovat

    Autor: istock.com

    To není tak úplně pravda. Šedivé vlasy bývají hrubší, a proto mohou být trochu méně ovladatelné. Správná péče vám ale pomůže. Vsaďte na šampony a kondicionéry, které jsou určeny pro hydrataci, a gely a lepkavé spreje vyměňte za vlasové oleje. 

  • Za šedivé vlasy může stres

    Autor: Shutterstock.com

    Stres obecně nemá zrovna blahý vliv na celkové zdraví, a tak se může stát, že se podepíše také na kvalitě vašich vlasů. Stres sám o sobě vaše vlasy přes noc nepromění v šedé, ale pokud máte k šedivění navíc genetické dispozice, může se stát, že budete náchylnější k dřívějšímu šedivění. 

  • Slunce a kouření urychlí šedivění

    Autor: shutterstock.com

    Tak to je pro změnu pravda. Přestože je šedivění především genetickou záležitostí, kouření může ovlivnit rychlost šedivění a množství šedivých vlasů. Nikotin totiž snižuje produkci melaninu, a to vede k dřívějšímu šedivění. Stejně tak má na to vliv ultrafialové záření. Vlasy byste proto měla před prudkým slunečním zářením chránit vhodnými přípravky.

Autor: Aneta Valešová
Klíčová slova:  trendy, krása, vlasy, šedé vlasy, šediny
Diskuse ke článku
.