Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

100 let depilace: Chloupků jsme se zbavovaly smirkovým papírem!

Video se připravuje ...
100 let úpravy chloupků: Vosk, cukrová pasta nebo šmirgl!
VIDEO: Youtube.com/Allure
2. června 2018 | 06:00

Kdy se objevil první holicí strojek pro dámy, kdy se začalo vytrhávat obočí, jak stará metoda je vlastně depilace cukrovou pastou a kdy začala být v módě brazilská depilace? Dozvíte se ve videu mapujícím sto let života žen s žiletkou – a nejen s tou!

V dnešní době je největším trendem depilace cukrovou pastou, která je oproti horkému vosku jemnější variantou. Je to hlavně kvůli tomu, že chloupky se trhají po směru růstu, na rozdíl od vosku. Pasta se totiž nanáší proti růstu, ale trhá po směru. Oproti tomu velké pláty vosku se nanášejí po směru a trhají proti. Cukrová pasta se hodí na menší plochy těla, jako jsou podpaží nebo intimní partie. Vosk je zase vhodný na depilaci nohou. 

Oholené podpaží začalo být v módě v době charlestonu, štrasových čelenek a třásňových šatů bez rukávů. Proto hladké podpaží začalo být nutností. V třicátých letech se snažily ženy docílit hladkých lýtek pomocí smirkového papíru nebo pemzy. Nedokážeme si představit, jak po tomhle hrubém zásahu musela kůže vypadat! Paradoxem je, že "brousidlo" založené na podobném principu s názvem Smooth Legs je horkou novinkou minulého roku. Použily bychom to však jen opravdu v případě nouze, když by žiletka nebyla dostupná v okruhu tisíce kilometrů. 

 

Strojek Lady Remington vznikl ve čtyřicátých letech. Během války byl nedostatek nylonu, to znamená, že silonky nebyly k dostání, a tak se holení nohou stalo nedílnou součástí života žen. A pronásleduje nás to dodnes. Šedesátky přinesly revoluci v podobě vosku, o další dekádu později to byl depilační krém a v osmdesátých letech začaly ženy docházet do salonu na brazilskou depilaci.

Podle autorů videa éra laserů na domácí použití začala na přelomu tisíciletí, ale my si dovolujeme tvrdit, že je to trendem spíš až v posledních letech. Lze je použít na celé tělo, včetně obličeje nebo intimních partií, a boj s chloupky se tak stává o dost jednodušší. A jakou metodu depilace preferujete vy? Více uvidíte ve videu! 

Autor: Lucie Houdková