Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Mléko, aloe a ovesné vločky: Co dělat, když si spálíte záda nebo nos?

  • 29. května 2018 | 06:00

    Rozumíme tomu – každému se někdy stalo, že to neodhadl a byl na sluníčku déle, než by bylo vhodné. Co dát na kůži, abyste jí odčinila to, co jste napáchala? Garantujeme vám, že alespoň jednu věc doma ve spíži najdete. Co pomáhá na spáleniny od sluníčka nejlépe?

  • Ovesné vločky

    Ovesné vločky jsou prospěšné nejen pro naše zažívání, ale také pro podrážděnou, vysušenou a spálenou kůži. Můžete si z nich udělat obklad: vezměte gázu, zabalte do ní šikovně vločky tak, abyste si je nerozsypala, namočte je do vody a přikládejte na spálená místa. Nechte je působit klidně dvě hodiny a pak si udělejte zábal nový.

      

    Autor: istockphoto.com

     

  • Mléko a tvaroh

    Ať už mléko nebo jogurt, oba mléčné produkty dokážou uklidnit spálenou kůži. Bílkoviny dodají hydrataci a antioxidanty pomohou kůži regenerovat. Namočte kapesník do mléka a přikládejte ho tam, kam je třeba, nebo naneste vrstvičku jogurtu a nechte ji působit, jak dlouho vydržíte.

     

    Autor: istockphoto.com

     

  • Aloe

    Gel skvěle hojí pupínky a drobná poranění a jeho chladivé účinky budou pro spálená ramena nebo dekolt spásou. Pokud doma pěstujete tuto rostlinu, jednoduše rozstřihněte jeden list a spálená místa přejeďte gelem, který list obsahuje uvnitř. Samozřejmě gel seženete i v obchodech. Zkuste třeba aloe gel ve spreji od značky FinClub nebo textilní masku s aloe vera od korejské značky Kocostar, kterou najdete v parfumeriích Marionnaud. 

    Autor: istockphoto.com

  • Čajové pytlíky

    Další věc, kterou doma spolehlivě najdete: heřmánkový nebo černý čaj. Sáčky namočte a přiložte na svědící a podrážděná místa a užívejte si nastupující úlevu. Poté nezapomeňte pokožku pořádně promazat mlékem po opalování nebo třeba jen kokosovým olejem, který pomůže kůži s regenerací.

    Autor: istockphoto.com

     

  • Ledové obklady

    Známá věc – gelové chladivé polštářky dáte nachladit do mrazáku a poté je přikládáte na postižená místa. Nepřikládejte je ale přímo na kůži, mohla byste problém ještě zhoršit. Zabalte je do ručníku nebo tenké látky. Pokud potřebujete zchladit ihned, vyndejte z mrazáku pytlík mražené zeleniny, ten zabalte do utěrky a poslouží vám úplně stejně. 

    Chlad sice uleví od nepříjemného svědění a bolesti, ale pokožce musíte dodat ztracenou hydrataci, proto by bylo lepší ledové obklady kombinovat s výše uvedenými babskými radami!

    Autor: istockphoto.com

     

  • Pleťové masky a panthenol

    Pokud vás babské rady moc nebaví a chcete raději pleť svěřit do péče kosmetických přípravků, nejlépe vám poslouží samozřejmě panthenol v jakékoliv formě – ať už jako tělové mléko nebo pěna. Pokud vás trápí čas od času sežehlý nos, čelo nebo dekolt, je třeba investovat do pleťové masky, kterou použijete v případech nouze. 

    Skvěle bude fungovat novinka od Alciny, a to pleťová maska Skin Ice, která nádherně zchladí a voní jako pomerančový sorbet. Nebo můžete sáhnout po avokádové masce od Nobilis Tilia, která pleť zjemní, hydratuje a pomáhá kůži regenerovat. Vyzkoušeno!

    Pleťová maska Skin Ice, Alcina, 450 Kč (150 ml)
    Autor: archiv firem

    Nejlepší je si masku dopřát před spaním a nechat všechno vstřebat. V noci je totiž ten čas, kdy kůže dokáže nejlépe regenerovat a odpustit vám to, že jste ji zapomněla namazat opalovacím krémem.

    Tipy na hydratační zázraky na pleť po opalování najdete ve fotogalerii!

     

     

Autor: Lucie Houdková
Diskuse ke článku
.