Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Samoopalováky: Jak je použít a nemít fleky a oranžovou kůži?

22. května 2018 | 06:00

V představě většiny žen znamená samoopalovací přípravek fleky a oranžovou barvu a nevábnou vůni. Pokud ale dodržíte správný postup, není se čeho bát. A opálení vám bude nejedna kolegyně v práci závidět!

Klíčem k hebké pokožce a bronzovému opálení jsou peeling, rukavice a dobré světlo v koupelně, přičemž prvním krokem by tedy měl být peeling, abyste měla před nanášením samoopalovacího přípravku dokonale hladkou pokožku. Vyhněte se těm, které obsahují olej, pak by se vám totiž mohly na pokožce udělat fleky. Barva by se drolila. S tím pak nejde udělat nic jiného než to rychle smýt. (Zažila jsem to.)

Zkuste tedy vybrat peeling bez oleje nebo přejeďte kůži hrubší žínkou. Variantou je také udělat peeling den předem, pořádně pokožku promazat – a až druhý den můžete použít samoopalovací přípravek.

Kamenem úrazu je ještě holení nohou. Samoopalovací přípravky po něm mají tendenci zalézat do maličkých pórů po chloupcích – to pak budete mít tečkované nohy... Je to řešitelné: ideální je oholit se den předem. Já si samozřejmě jen málokdy vzpomenu na epilaci den předem, než se chci z ředitelky vápenky proměnit v opálenou bohyni. Ale každopádně je lepší si na to vzpomenout.

Dalším problémem mohou být sušší místa, jako jsou lokty nebo kolena. Ta je lepší namazat rychle se vstřebávajícím mlékem chvíli předtím, než budete nanášet samoopalovací přípravek. Když to shrneme, je lepší se připravit den předem, ale když to nestihnete, není to zas takový problém – vyzkoušeno!

Pěna, krém nebo sprej

Na výběr je několik produktů – samoopalovací pěny, spreje nebo mléka. U nich je lepší dodržovat výše popsaný postup. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že nejlépe se mi osvědčily samoopalovací pěny. Nezbytnou pomůckou je rukavice, na kterou si nanášíte pěnu. A rukavicí ji rozmazáváte. Nebudete pak totiž mít oranžové dlaně!

Když si nanesete trochu pěny na rukavici, musíte se snažit co nejvíce rozmazávat do ztracena, aby nebyly vidět přechody. Jedině tak budete mít opálení rovnoměrné. Výhodou je také to, že u pěn vidíte okamžitě rozdíl na kůži, takže je snazší si pohlídat nějaké nedokonalosti a flíčky a pořádně je rozetřít. Také nanášejte na rukavici spíše méně produktu a případně přidávejte vrstvy, než abyste nanesla jednu hutnou.

Další variantou jsou tónovací tělová mléka, která dodávají opálení postupně. Nemusíte řešit hydrataci pleti, protože vedle vytvoření barvy o pokožku pečují. A nemusíte se tolik bát toho, že budete mít někde výrazný flek. I když i zde platí: pořádně rozmazat přechody. 

Přetrvávajícím mýtem je to, že samoopalovací přípravky nevábně voní. Pravdou je, že většina přípravků voní pěkně, alespoň při aplikaci. Klasickému odéru se ale nevyhnete – projeví se za pár hodin po nanesení. Nicméně když se namažete na noc, zaspíte ho a ráno se probudíte do krásně snědé kůže.

A pokud se samoopalovacích přípravků pořád bojíte, můžete vyzkoušet tělové make-upy – alias neviditelné punčocháče. Fungují stejně jako ty klasické na pleť. Dokážou sjednotit barvu pokožky, zakrýt nedokonalosti a žilky a udělat pokožku krásnější. Jsou samozřejmě odolnější než make-upy a neměly by se obtiskovat na oblečení. Na různé oslavy nebo svatby, kde chcete v šatech zazářit, jsou skvělými pomocníky!

Na recenze samoopalovacích přípravků, které jsme otestovaly v redakci, se můžete těšit ve čtvrtek! Další recenze kosmetiky najdete ZDE!>>

Autor: Lucie Houdková