Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

100 let proměn šatů: Satén, ramenní vycpávky i průstřihy

Video se připravuje ...
Jak se měnila ženská móda v posledních 100 letech
VIDEO: Glamour magazine
17. března 2018 | 06:00

Šaty jsou nejženštějším kouskem oblečení a ve skříni nechybí snad žádné z nás. Od dvacátých let prošly pěknou řádkou změn, připomeňte si je v krátkém videu! Šaty z které éry byste chtěla nosit nejradši? Padesátky u nás vítězí!

Móda dvacátých let nepřestane okouzlovat. Největší přehlídku zdobených šatů kratších než kdy dříve jsme mohli sledovat ve filmu Velký Gatsby. Byla to éra emancipace a celkového uvolnění a móda měla být především pohodlná. To znamenalo kratší sukně, žádná spodnička a hlavně žádný korzet. V té době navíc díky Coco Chanel spatřily světlo světa kalhoty určené pro ženy!

Třicátá léta znamenala opět důraz na křivky oproti dvacátým létům, kdy ideálem byla androgynní postava, i když ji málokterá žena měla. Nosily se luxusní šaty po vzoru filmových hvězd a v oblibě byl satén. Čtyřicátá léta – a s nimi i válka – přinesla do módy jednoduchost. Střihy se přibližovaly pánskému stylu, byly běžné šaty s límečky, knoflíky a kapsami. V padesátých letech se opět vrací zdobení a výraznější modely, ale zůstává jim punc konzervativnosti. Šaty měly áčkovou sukni, takže dělaly postavu přesýpacích hodin. 

Barvy, výrazné vzory, květiny a zase barvy! Následuje éra šedesátých let a hippies. Disco sedmdesátky přinesly k extravagantním outfitům třpytky. Hodně třpytek! Nejvýraznější prvek osmdesátých let, který přetrval i do devadesátých? Ramenní vycpávky! Devadesátky se naopak nesly ve střídmějším stylu a šaty měly často špagetová ramínka. Devadesátky měly comeback loni ve stylu Brendy Walsh z Beverly Hills 902 10 – černé šaty na klasickém bílém triku. A současný trend? Podle tvůrců videa vévodí šatům průstřihy. Souhlasíte?

Více ve videu!