Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Co opravdu funguje proti padání vlasů? Vlasové hnojivo, vitaminy i šampony

27. března 2018 | 06:00

Jak proti ubývání naší hřívy bojovat? Vyplatí se utrácet za doplňky stravy, drahé šampony, které slibují dlouhé a husté vlasy, nebo si doma míchat domácí masky? Na internetu najdete spousty diskusí na toto téma, protože žádná z nás nechce přijít o korunu krásy. Co tedy vážně funguje?

Každá jsme v určitém bodě zaznamenala, že nám padají vlasy víc než normálně. Co je ale to "normálně"? Počty se různí, ale i kolem padesáti až sta vlasů za den je normální. Proč padají více než obvykle a jak vlasy vrátit zpět do kondice?

Klíčem je určit příčinu. Tou první může být špatný životní styl. Pokud jsou na vině stres, špatná strava nebo kombinace obojího, v lékárně se ptejte po doplňcích stravy obsahujících zinek nebo biotin. Ty by měly dostat vlasy do formy do několika měsíců. Vaší snahou by však mělo být zvolnit a začít žít zdravěji. Jinak vám ani doplňky stravy nepomůžou.

Pak jsou tady hormonální změny. Proto ženy po čtyřicítce, a ještě více po padesátce, zaznamenávají řídnoucí vlasy. Dalšími viníky můžou být užívání některých léků, nebo naopak jejich vysazení (hormonální antikoncepce), porucha štítné žlázy nebo zánět vlasové pokožky.

V některých případech může dlouhodobé vypadávání vlasů signalizovat onemocnění, pokud se tedy stav nezlepší po třech měsících, i když se snažíte vše dělat pro to, aby vlasy byly v kondici, vydejte se raději k lékaři.

Co funguje proti vypadávání vlasů?

Diskuse na internetu jsou studnicí nápadů a zkušeností opravdových žen. Asi nejpřekvapivějším přípravkem, který na vypadávání vlasů zabral, je obyčejný panthenol.

Další z látek, které zabírají, jsou methionin nebo biotin, které seženete v lékárně v podobě doplňků stravy s různými názvy – Biosil, Methionin komplex nebo Maxivitalis vlasové hnojivo – které ve složení obsahují biotin, zinek a právě methionin.

Pomoci může i zvýšení příjmu železa, zinku a vitaminů skupiny B. Skoro všechny účinné látky pak v sobě kombinuje přípravek Eladen, který má také skvělé ohlasy.

Ze šamponů pak fungují výrobky značky Milva s kofeinem a chininem, které si chválí především ženy po porodu: Plantur a Klorane. Další značkou, která se specializuje na kvalitu vlasů a omezení jejich vypadávání, je René Furterer. Některé z žen zaznamenaly pozitivní změny po čtrnácti dnech, ale většinou je třeba vydržet až tři měsíce.

Co jsme vyzkoušely v redakci?

Doporučit můžeme panthenol v tabletkách. Co se týče přípravků na vlasy, skvěle fungovalo kaviárové sérum od značky Alterna. Sice si připlatíte, ale výsledky stojí za to, o tom už jsme se přesvědčily i u dalších přípravků od této značky.

Tím známějším přípravkem na vlasy je kofeinový šampon Alpecin, který vážně funguje, jen je třeba ho používat v kuse a nechat ho působit alespoň tři minuty. Na vypadávání vlasů zabírá, ale vlasy jsou po něm sušší – aneb něco za něco. Šampon lze střídat i s tonikem od stejné značky, efekt je stejně dobrý a nevysušuje vlasy! Klíčem je ale rozhodně pravidelnost, a pokud přidáte i masáž hlavy, uvidíte rozdíl.

Tabletky methioninu máme také vyzkoušené. Fungoval, pokud se bere třikrát denně. Někomu by ale mohl dráždit žaludek, záleží na tom, co komu sedne. Obecně ale můžeme říct, že drahé doplňky stravy se většinou nevyplatí, protože mívají stejné složení jako ty levnější. 

Důležité je pak nezapomínat na následnou péči: nemýt vlasy v předklonu a horkou vodou, ale spíše vlažnou, dopřát si masáž vlasové pokožky, a tím stimulovat kořínky, používat správný šampon na typ vlasů a alespoň jednou za týden si dopřát masku!

Tipy na zmiňované produkty najdete ve fotogalerii:

A jaké jsou vaše zkušenosti? Dejte nám vědět v komentářích!

VIDEO: Podívejte se na rozhovor s Kadeřníkem Michalem Zapomělem.

Autor: Lucie Houdková