Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Šediny a odrosty: Jak je dokonale zamaskovat?

6. ledna 2018 | 06:00

Vyděsil vás pohled do zrcadla, kde jste objevila první šedivý vlas? Vytrhnout ho nepomůže. Šediny buď přijmete, nebo se je naučíte maskovat. Jak?

První šediny se můžou objevit kolem třicítky, ale nejčastěji je na hlavě najdete o deset let později. Přirozený projev stárnutí způsobují takzvané melanocyty, tedy buňky ve vlasových koříncích, které produkují barevný pigment. S přibývajícími lety začínají pracovat nepravidelně, až se jejich činnost úplně zastaví.

Můžete se rozčilovat, můžete si šedivé vlasy trhat, ale tím jejich tvorbu nezastavíte. Za to, kdy a jak moc vám hlava zešediví, můžou z velké části geny, ale šedivění ovlivňují i porucha štítné žlázy, nadměrný stres, kouření nebo nedostatek vitaminu B12. Pokud chcete mít vlasy co nejdéle ve své přirozené barvě, přestaňte kouřit, meditujte, cvičte jógu a dopřejte tělu B12.

Jak zamaskovat šediny?

1. Správná barva

Pokud se snažíte překrýt šediny, nekupujte si přeliv, ale vsaďte na dlouhotrvající barvu vlasů. Přeliv vám totiž šediny nezakryje.

2. Žádnou barvu po celé hlavě

Při pravidelném barvení odrostlých šedin nanášejte barvu opravdu jen na odrosty a nechte ji působit podle návodu. I když v něm píšou, abyste na posledních deset minut natáhla barvu přes celou hlavu, nedělejte to. Vlasy se tím zbytečně ničí.

3. Cuchejte

Odrosty schováte i díky účesu. Ideální jsou na to krátké vlasy, které můžete rozcuchat tak, aby zmizela pěšinka.

4. Využijte kokosový olej

Obsahuje totiž samé zdravé věci. Díky kokosovému oleji jsou vlasy nejen hebké a lesklé, ale zpomalí se i proces jejich šedivění. Ideální je zahřát dvě lžíce kokosového oleje, vmasírovat ho do vlasů, nechat deset minut působit a pak umýt šamponem.

5. Rychlá pomoc

Na rychlé maskování můžete použít vlasový pudr, který prostě jen pomocí štětečku nanesete na šediny a trochu na kůži. Další možností jsou vlasové maskary, které fungují podobně jako klasické řasenky. Skvělou variantou jsou dobarvovací spreje, ty jednoduše nastříkáte, vlasy upravíte a hotovo.

6. Melírujte

Probarvování hlavy pomocí melírů je skvělé, pokud už máte šedivých vlasů hodně. Nic je totiž tak šikovně neschová na dlouhou dobu jako právě světle odbarvené pramínky.

7. Zamilujte si bílou

Šediny nejsou žádná ostuda a v posledních letech z nich kadeřníci vytvořili docela super trend. Ideální jsou extrémně bílé tóny a šedavě stříbrná.

8. Stupňujte

Do odrostů patří o stupeň tmavší barva, než je vaše vlastní. Abyste ale neměla vlasy moc tmavé (ty opticky přidávají na věku), střední délky si nechte světlejší a teplejší a konce nejsvětlejší a lesklé.

Tipy na krycí produkty, kterými do minuty zamaskujete šediny, najdete ve fotogalerii!

 

Autor: Majka Dvořáková, luh