Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Šediny ve vlasech: Jak se barvit a stříhat, aby nebyly nápadné?

Video se připravuje ...
V salonu Petry Měchurové poradí, co mají dělat ženy s tmavými vlasy, které trápí šediny?
VIDEO: Adam Balažovič
27. ledna 2018 | 06:00

Někomu se to stane ve třiceti, někdo s tím nemá problém v padesáti. A brunety to mají zpravidla dříve a také je to více vidět. Už víte, o čem mluvíme? O šedivých vlasech. Dokud je jich jen pár, nejsou v tmavých vlasech tak vidět. Jenže pak se jich objeví trochu více a tmavovlásky stojí před problémem: barvit se každých 14 dní, nebo jít na blond? Řešení problému ovšem nemusí být tak dramatické!

U tmavovlasých žen se většinou šedé vlasy objevují dříve než u jejich plavovlasých kolegyň. A každopádně jsou na kštici mnohem víc vidět.

Většina z nás opravdu nemá na to, chodit co 14 dní k holiči nechat si odrosty dobarvovat. A tak často přichází na řadu domácí barvení nebo radikální změna – zesvětlení. Ani jedno z těchto řešení ovšem není ideální. Proč a co tedy dělat? Na to jsme se zeptaly těch nejpovolanějších – senior stylistek v kadeřnictví Petry Měchurové.

Šedivé vlasy a barva z drogerie

"Pokud žena opakovaně používá barvy z drogerie, na jejích vlasech se vrství, překrývají se, a vytvářejí tak postupně tmavší a tmavší odstín. Může se tedy barvit hnědou – středně, světle – ale pokud si barví vlasy opakovaně, vlasy tmavnou a mohou dostat až černý odstín," říká senior stylistka Dominika Kapalínová. V černé navíc vypadají lidi starší a také v ní více vyniknou vrásky. Nemluvě o tom, že na takových vlasech jsou šedé odrosty vidět téměř okamžitě.

Samozřejmě že člověk se nedostane ke kadeřníkovi tak často, jak by chtěl. "Někdy to prostě nevyjde, nezbude čas, v takovém případě pochopitelně barva z drogerie poslouží. Doporučuji ji ovšem dávat jen na šedé odrosty, nikoliv na celé délky. Nebo raději použít dobarvovací sprej," říká stylistka.

Jaké řešení by tedy navrhla? "Doporučila bych postupně přecházet na světlejší odstín hnědé. Vlasy se mohou prosvětlit pomocí proužků, aby získaly světlejší nádech, ale nebyly zesvětleny celé," říká Dominika Kapalínová. Jde ale o postupný proces – náhlé zesvětlení pochopitelně může vlasy zničit. Postupně se také u zákaznice dá najít odstín, který jí bude nejvíce slušet.

Šedé vlasy a odbarvování

Časté zesvětlování o více barevných odstínů vlasy ničí a přináší často problémy se suchými konečky. Ani proto není blond řešením šedin. "U žen, které mají šedivých vlasů trochu méně, můžeme klidně zůstat u původního odstínu. Pak nebude rozdíl u dorůstajících vlasů a účes bude působit přirozeně," říká kolegyně senior stylistka Nela Matýsková. Dlouhé vlasy také zbytečně přidávají pár let navíc, stylistka je tedy doporučuje zkrátit na trendy polodlouhé mikádo.

Všechny recenze kosmetických produktů naleznete ZDE >>>

Autor: Irena Sládečková