Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Jak se zbavit celulitidy? Přes noc to nepůjde, ale víme, co funguje!

7. listopadu 2017 | 06:00

Masáže, sport, vyvážená strava a pitný režim. Asi jste možná chtěly slyšet něco jiného, nějaké řešení, které by zafungovalo přes noc. Tak to bohužel s celulitidou nechodí. Klíčem k úspěchu je spojit tyto čtyři  věci dohromady, stanovit si režim a v něm vytrvat.

V zimě se více zahalujeme a máme tendenci odkládat práci na "novém těle" až na nový rok, až na jaro, až na dobu měsíc před létem. To je ale pozdě, nejlepší čas, kdy začít s pomerančovou kůží něco dělat, je teď.

Na vznik celulitidy má vliv celá řada faktorů – od dědičnosti přes hormonální vlivy, lymfatický oběh až k životnímu stylu. Celulitida je projevem toho, jak se ženské tělo vypořádává s tukem. Máme jiné uspořádání podkožních buněk než muži, a proto se nám tukové buňky více ukládají a vytlačují se na povrch. Co tedy pomáhá?

1. Pravidelný pohyb

Potřebujete se zbavit tuků – to znamená zvolit takovou pohybovou aktivitu, při níž pěkně rozhýbete tělo i metabolismus. Ideální je kombinace silového tréninku a kardia. Pokud neholdujete tomuto stylu cvičení, vyrazte na procházku. Pokud půjdete hodinu ve svižném tempu, uvidíte, že výsledky se dostaví.

2. Vyvážený jídelníček

Bez jídelníčku na míru to opravdu nepůjde. Zařaďte bílkoviny, vyhněte se bílému cukru, bílé mouce a smaženým pokrmům. Zásadní je i dostatek vlákniny, kterou vám pomohou doplnit celozrnné potraviny, ovesné vločky nebo například jablka. 

Zaměřte se na zdravé tuky, které najdete například v rybách, avokádu nebo ořeších. Nenasycené mastné kyseliny, které tyto potraviny obsahují, pomáhají posilovat pojivovou tkáň, a tím pádem zabraňují tomu, aby se tukové buňky tlačily na povrch a vytvářely ďolíčky.

3. Masáž proti celulitidě

Každodenní masáž provede s ďolíčkovou kůží zázraky. Pořiďte si speciální masážní pomůcky, kterými pořádně prokrvíte postižené partie – například různé umělohmotné nástroje se speciálními bodlinkami nebo hrubý kartáč. Masáž můžete provádět přímo ve sprše. Poté na pokožku naneste přípravky, které jsou určené pro boj s celulitidou, a pořádně je do pokožky zapracujte a kůži promasírujte.

Abyste ale zaznamenala nějaké výsledky, je nutné dělat masáž opravdu každý den, bez vymlouvání! Inspiraci ohledně toho, jaké vyzkoušet přípravky, najdete ve fotogalerii:

K hladké, vypnuté pokožce vám pomůže i peeling. Můžete si ho vyrobit doma, stačí k tomu mletá káva a kokosový olej a použít ho lze jak na tělo, tak i obličej:

Video se připravuje ...
Jak si doma vyrobit peeling? • VIDEO: Adam Balažovič/ BPŽ

Prokrvení postižených partií pomůže i střídání teplé a studené vody ve sprše, saunování, které pomáhá tělu vyplavovat toxiny. Lymfatický oběh nejlépe nastartuje manuální lymfodrenáž, kterou si dopřejte u odborníka.

4. Pravidelný pitný režim

Poslední zbraní proti celulitidě je dostatečný pitný režim. Celulitidu způsobuje i zadržování vody v těle. Pokud s tím máte problém nebo chcete jen dělat něco pro své zdraví, každé ráno si dejte nalačno teplou vodu s vymačkaným citronem. Uvidíte, jak vás to skvěle probudí a jak vám to rozproudí metabolismus. Základem je denně vypít 2 až 3 litry tekutin, které by měly být neslazené, neperlivé. Ideální jsou čistá voda, dochucená citronem nebo bylinkami, nebo bylinkové čaje.

Autor: Lucie Houdková